UPDATE: FMI ar putea accepta mariri de pensii si salarii la jumatatea lui 2012
Delegatia Fondului Monetar International a apreciat ca eventuale mariri ale salariilor in sectorul public si ale pensiilor ar putea fi posibil doar la mijlocul anului viitor, o variabila importanta fiind insa situatia economiei mondiale, in contextul unor evolutii deja ingrijoratoare
S-a discutat si despre nivelul deficitului bugetar pentru anul 2012 si s-a convenit ca in niciun caz proiectul de buget sa contina un deficit mai mare de 3%, nivel impus de prudenta necesara in contextul in care tendinta de crestere economica la nivel european este una negativa.
__________________________________________
„Pentru 2012, vom pregati un buget de stat de vreme rea si, in cazul in care vremea va fi mai buna, va fi mai buna pentru toti. Deci, este mai bine sa prevenim raul si sa consolidam stabilitatea noastra macroeconomica. Asa cum am vazut azi, in mod special in Grecia, nu vom primi stiri foarte pozitive, din cate stiu, asadar vremea in Europa, din punct de vedere economic, nu va fi foarte buna, dar, asa cum am spus, noi ne vom pregati nu pentru cea mai buna vreme in 2012, dar in cazul in care vom avea o vreme mai buna, va fi mai bine pentru toata lumea sau macar nu va fi furtuna. Daca nu va fi furtuna, va fi mai bine pentru toata lumea aici in Romania si in Europa”, le-a spus premierul Emil Boc oficialilor FMI.
La randul sau, Jeffrey Franks, seful FMI la Bucuresti, a aratat ca actualul context economic international este unul destul de agitat, dar ca Romania este mai bine pregatita decat in urma cu doi ani.
„Sunt pe deplin de acord ca acestea sunt zile furtunoase si ca o abordare prudenta pentru 2012 este extrem de recomandata in aceste timpuri nesigure. Oricum, un lucru bun pe care il putem spune despre aceste timpuri furtunoase este ca Romania intra in aceasta nou val de furtuna mai bine pregatita decat a fost cu doi ani si jumatate in urma, cand valul anterior al furtunii a lovit. Aceasta pentru ca am luat impreuna cateva initiative foarte importante pentru a reduce deficitul de cont curent, a reduce deficitul fiscal, a lua masuri structurale importante. Asadar, desi vremurile sunt grele, intrati in aceste vremuri dificile cu o economie mai solida si mai stabila pe care sa va bazati”, a spus Franks.