Daca liceenii sunt interesati – conform cererilor plasate pe internet, pe forumurile site-urilor de joburi – de distributia de pliante, lipirea de afise, babysitter, organizare evenimente, servirea pe terase sau chiar descarcarea de marfa, studentii sunt mult mai pretentiosi, solicitand, in general, posturi de asistent manager, bucatar, receptioner, transport marfa, barman, operator de sondaje si altele. “Sunt Oana, am 16 ani si as vrea niste exemple de job-uri pe care le-as putea practica in vara asta. Nu accept chestia cu vanzatoare, chelnerita sau sa lucrez intr-un chiosc de ziare. Vreau asistent manager, consultant vanzari. De ce nu?”, suna anuntul pretentios al unei eleve din Timisoara, acest tip de abordare conturand ideea ca tinerii inca nu sunt pregatiti sa intre pe piata muncii pe orice portita le-o deschid potentialii angajatori.
Cu toate acestea, in acest moment, pe site-ul de recrutare bestjobs.ro peste 10.000 de scolari si-au depus CV-urile in cautarea unui job. Cei mai multi angajatori cauta operatori de sondaje, figuranti, casieri, operatori call center, receptioneri sau barmani. Reprezentantii site-urilor de profil sustin ca salariile oferite de companii pentru job-urile sezoniere se incadreaza intre 200 si 500 de euro pe luna. Cei mai norocosi elevi in cautare de joburi estivale par sa fie cei cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani, care au fost selectati sa participe la competitia “Summer Job” lansata de una dintre cele mai mari banci din Romania. Daca anul trecut, la acest concurs s-au inscris circa 100 de liceeni, in acest an numarul lor s-a triplat. “Pentru cele 60 de locuri disponibile au aplicat un numar de 350 de elevi. Acest program este creat pentru tinerii care-si doresc o vacanta mai responsabila, in timpul careia sa aiba ocazia sa-si castige singuri banii de buzunar. O buna intelegere a gestionarii bugetului personal se invata de la varste relativ mici, iar experienta personala este cel mai bun profesor”, spune Cornel Cojocaru, director de comunicare la institutia bancara care a lansat acest program. Cei 60 de copii vor beneficia de un internship platit timp de doua luni la una din agentiile bancare din tara si din Bucuresti, avand posibilitatea de a se familiariza cu domeniul financiar-bancar si chiar de a lua in considerare o posibila cariera in aceasta directie.
Un program mult mai complex, dar care se adreseaza studentilor, este “Work and Travel”, lansat initial de SUA, insa la care au aderat de anul trecut si tari europene precum Grecia, Spania, Italia si Spania. Studentii care participa in acest program au, pe perioada sederii in SUA, aceleasi obligatii si drepturi ca si cetatenii americani, avand insa dreptul de a munci doar in domenii eligibile cu tipul de viza pe care l-au primit. Aceste joburi nu necesita o calificare speciala, majoritatea fiind in restaurante, hoteluri, resorturi, parcuri de distractii, parcuri acvatice, parcuri nationale, magazine sau fast-food-uri. Salariile pentru studenti sunt cuprinse intre 7 si 12 dolari/ora, in functie de job, angajator si stat”, ne spune Ioana Todericiu, studenta in anul III la Universitatea de Vest, care anul trecut a lucrat si a calatorit trei luni in America.