Jocuri precum „sotronul“, „tara-tara vrem ostasi“, „ratele si vanatorii“ sau chiar saritul corzii si a elasticului in spatele blocului sau pe maidan, cu toate au fost uitate de tinerii de astazi. Nici casa bunicilor nu mai este ce a fost odata.
Tinerii se declara fascinati de noul lor hobby si spun ca jocurile pe calculator sunt relaxante. Ei spun ca in acest fel isi castiga respectul fata de ceilalti jucatori si ca nu sunt deloc interesati de eventuale premii. Se multumesc sa ajunga cat mai sus in ierarhie. „Imi place sa ma joc. Jocurile de calculator ma relaxeaza psihic. E fain ca facem tot felul de concursuri, care ajunge cel mai tare. Chiar daca nu castigam premii, castigam experienta si respect. Am mai multi prieteni cu care ma joc. Ne intalnim noaptea si stam long-night-uri la clubul de net, facem quest-uri, sunt jocuri de strategie, jocuri MMO, adica multi-player online. Ne jucam mai multi, pe internet“, ne-a spus Luci Bungau, un tanar de 22 de ani pasionat de jocuri pe calculator.
Luci prefera sa isi petreaca timpul in fata calculatorului, decat sa mearga in oras cu prietenii. Are si prieteni care nu sunt pasionati de astfel de jocuri, dar si prieteni care au lipsit luni intregi de la scoala, alegand sa-si piarda vremea in cluburile de internet.
Tanarul se lauda si cu unele performante uluitoare. In ceea ce il priveste, cel mai mult a rezistat sa stea in fata calculatorului 38 de ore, fara sa doarma o singura ora!
Mai mult, tanarul se lauda ca cea mai mare realizare a lui a fost ca a jucat Lineage timp de trei ani pe serverul oficial al jocului si a ajuns lider de clan, reusind sa cucereasca un castel. Lumea jocurilor este frecventata astazi de mii de tineri din Timisoara, care fie aleg sa mearga la cluburile de internet, fie isi fac retea cu vecinii si se joaca impreuna pe calculator.
Sfatul specialistului
Specialistii spun ca aceste practici nu sunt deloc sanatoase si ca de vina sunt parintii care nu le acorda prea multa atentie copiiilor lor. Mai mult, unii parinti se lauda in stanga si in dreapta cu performantele fiului lor in ceea ce priveste calculatorul inca de la varste fragede. In acest fel, copilul este incurajat sa foloseasca aceasta masinarie si pe zi ce trece incepe sa invete sa se desprinda de viata reala si traieste intr-o alta lume, cea a jocurilor.
Psihologii spun ca parintii joaca cel mai important rol si ca din cauza lor copii se indeparteaza sau nu de familie. Problemele cotidiene ii determina pe acestia sa nu se ingrijeasca asa cum se cuvine de copii, iar acestia pasesc pe cai gresite si se refugiaza in lumea virtuala.
“In maternitate se taie cordonul ombilical, dar cel psihic niciodata… atata timp cat traiesc parintii. Parinti, care ii transfera copilului toate neajunsurile, insuccesele, stresul cotidian, competitii, iar «buretele» il preia. Parintii nu stiu sa previna dependenta de calculator! Deseori auzim: «Copilul meu, de la 3 ani stie toate literele de pe tastatura!» Astfel, mediul familial insuficient de bun si refugiul copilului in ceva, care il accepta asa cum este, afecteaza dezvoltarea normala a creierului copilului, activitatea constienta va determina cresterea undelor cerebrale, dar undele alpha apar cand nu te orientezi spre ceva anume” ne-a declarat prof. psiholog Terezia Emese Gubranszki.
Potrivit acesteia, cercetatorul Herbert Krugman a dovedit faptul ca privitul la monitor amorteste activitatea emisferei stangi a creierului si emisfera dreapta va tinde sa indeplineasca toate activitatile cognitive, aparent nu ar fi o problema dar, emisfera dreapta nu decodeaza informatia, proceseaza informatia in intregul ei, determinand raspunsuri mai degraba emotionale decat logice. Jocurile pe calculator dezvolta viteza de reactie, dar prin continutul lor incinta la confruntare, la violenta. Lumea virtuala este pusa pe primul loc.
„Scoala parintilor“
Grupurile de parinti care doresc sa reaseze copilaria, adolescenta in ordinea cuvenita, in viata copiilor sunt sfatuiti sa se adreseze unui psiholog. Numai un specialist poate rezolva aceasta problema ivita in sanul familiei.
„Fiecare copil are nevoie de parinti, de glasul mamei, de lumea reala de jocuri specifice copilariei, de alti copii. Arata-i ca sunt si alte modalitati placute de petrecere a timpului liber, de relaxare, mergand cu familia in excursii chiar si numai pentru o zi, incurajandu-l sa se intalneasca cu prietenii, sa iasa la joaca afara, intr-un parc din apropiere, cu bicicleta cu rolele. Inscrie-l la un club sportiv si, chiar daca va vrea sa schimbe des sportul practicat, incurajeaza-l sa continue. Daca simti ca situatia ti-a scapat de sub control, apeleaza cu incredere la specialisti, ei vor sti cum sa te indrume. Lumea virtuala, internetul, duc la interiorizarea copilului. Dependenta de calculator este la fel de grava ca si celelalte dependente, alcool, jocuri de noroc, fumat, dulciuri, cumparaturi, televizor sau chiar droguri”, a mai spus prof. psiholog Terezia Emese Gubranszki.
Tinerii care prefera sa stea in fata calculatorului in loc sa isi petreaca timpul liber intr-un mod mult mai placut sunt considerati de catre psihologi, dependenti.
Ce este dependenta? Este necesitatea de ordin psihologic de a folosi un anumit lucru, in cazul nostru vorbim de necesitatea de a avea anumite activitati ce sunt legate de calculator.
In concluzie, tinerii sunt sfatuiti ca in aceste zile insorite de vara sa isi petreaca timpul liber la stranduri, la sat sau pur si simplu in aer liber, prin parcuri. O alta idee ar fi excursiile in natura, fie in cadrul unui grup organizat, fie impreuna cu familia.