Opinia Timisoarei

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 incep. Inot in Sena, surf in Tahiti si un nou sport olimpic, printre noutatile olimpiadei

Jocurile Olimpice vor porni, vineri, la Paris, unde 10.500 de sportivi vor concura pentru a obtine medaliile ravnite de competitorii din intreaga lume.
Cea de-a XXXIII-a Olimpiada are 19 zile de competitie (handbalul, fotbalul si rugbyul incep mai devreme, pe 24 iulie) si va include 329 de probe in 32 de sporturi.

Vor fi 10.500 de sportivi trimisi de peste 200 de comitete olimpice nationale, dar si echipa olimpica a CIO pentru refugiati.

La Paris 2024, Romania va participa pentru a 23-a oara la Jocurile Olimpice de vara. Din anul 1924, am absentat doar la JO din 1932 si 1948, iar in 1940 si 1944, Jocurile Olimpice n-au avut loc din cauza celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Spectacolul de deschidere, o parada plutitoare

Vineri, 26 iulie, este data oficiala de start al JO 2024, cu o ceremonie de deschidere spectaculoasa pe Sena.

Zeci de barci vor transporta mii de sportivi şi artişti intr-o paradă plutitoare de 6 km pe Sena.

Pornind de la podul Austerlitz, vor naviga pe lângă catedrala Notre-Dame de Paris si vor ajunge langa Turnul Eiffel, dupa ce vor trece pe sub poduri si porti, inclusiv Pont des Arts si Pont Neuf, si pe langa multe dintre monumentele capitalei franceze.

Organizatorii au declarat că vor profita din plin de monumentele istorice, de maluri, de cer si de apă „si nu va exista niciun mal de rau sau pod care sa nu fie umplut cu muzica, dans sau spectacol”.

Spectacolul va fi „o mare fresca” prin care se vor celebra Parisul, Franta si Jocurile si va impleti parada sportivilor, spectacole artistice si elemente de protocol.

Festivitatea e programata sa inceapa vineri la orele 20.30 si va dura 4 ore.

Surfing in Tahiti

Parisul este principalul oras gazda, dar vor avea loc concursuri si in alte orase din Franta. Mai mult, competitia de surfing va avea loc in Tahiti, pe legendarele valuri Teahupo’o din Oceanul Pacific. Situat la 15 000 km distanta de Paris, locul de desfasurare a competitiei de surf va bate recordul pentru cea mai indepartata cursa pentru medalii organizata in afara unui oras olimpic gazda.

Jocurile Olimpice de la Paris vor include un nou sport olimpic: breaking, un stil de dans urban care isi are radacinile in cultura hip-hop.

Competitia va cuprinde doua probe – una masculina si una feminina – si va avea loc in perioada 9-10 august la Paris, ca urmare a succesului inregistrat la Jocurile Olimpice de vara pentru tineret de la Buenos Aires in 2018.

In timp ce evenimentul de volei pe plaja va avea loc intr-o arena temporara in aer liber, sub Turnul Eiffel.

Sena va fi locul de desfasurare a maratonului de inot si a etapei de inot a triatlonului la Jocurile Olimpice, la un secol dupa ce a gazduit unele evenimente in timpul primelor JO de la Paris din 1900.

JO 2024 marcheaza revenirea Jocurilor Olimpice la Paris dupa 100 de ani. Parisul a gazduit prima data Jocurile Olimpice in 1900 si apoi in 1924. Capitala Frantei va deveni al doilea oras care va gazdui Jocurile Olimpice de trei ori, dupa Londra (1908, 1948 si 2012).

Olimpiada se va incheia la 11 august, cu o ceremonie la celebrul Stade de France din Saint-Denis.

Stiripesurse.ro

Exit mobile version