Admiterea in magistratura a declansat „batalia“ pentru ocuparea a 5 posturi de judecatori si procurori in Timis. Avocatii incep sa migreze spre magistratura

TIMISOARA. Aflate in plina derulare, examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii, rezervat licentiatilor in Drept si concursul de admitere in magistratura, unde se pot prezenta avocati si juristi cu o vechime in profesie de minim cinci ani, au starnit interesul tinerilor din Timisoara care doresc, ca la un moment dat, sa ajunga sa imparta dreptatea.

Pentru ambele categorii de candidati, INM orgeanizeaza, in 26 august, testul grila de verificare a cunostintelor din coduri, in data de 9 septembrie – testul grila de verificare a rationamentului logic, iar in perioada 22 – 30 septembrie sustin interviurile finale candidatii la admiterea in INM, iar in saptamana 1 – 8 octombrie, cei ce doresc admiterea directa in magitratura.

La instantele din aria de competenta a Curtii de Apel Timisoara sunt scoase la concurs 2 posturi de judecatori la Judecatoria Timisoara si un alt post de judecator la Judecatoria Resita, in timp pentru viitorii procurori sunt scoase la concurs 6 posturi, respectiv 2 la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, 2 la Parchetul de pe langa Judecatoria Resita, 1 la Parchetul de pe langa Judecatoria Sannicolau Mare si 1 la Parchetul de pe langa Judecatoria Arad.

Tentativa mai multor membri din Baroul Timis de a “emigra” catre magistratura poate fi pusa pe seama resemnarii de care dau dovada unii dintre cei peste 600 de avocati locali, in conditiile in care este tot mai greu sa te afirmi in aceasta profesie daca nu ai acces la clientela.

Este aproape imposibil sa ai succes ca avocat, sa te afirmi in profesie, daca nu ai un maestru care sa te ajute. Sunt foarte rare cazurile in care un client accepta sa fie aparat de un avocat stagiar, care abia a terminat facultatea, intrucat se pune problema lipsei de experinta. In aceste conditii, este mai mult decat necesar sa ai un maestru de la care sa furi meseria sau, pur si simplu, sa devii un avocat al clientilor din lumea interlopa. Dupa cum spunea si decanul baroului, Lazar Gruneantu, un avocat devine cunoscut in breasla si are o clientela formata doar dupa zece ani de activitate, dar pentru a reusi trebuie sa aiba baza de cunostinte juridice si sa fie o persoana tenace. Este important sa mergi la sala, sa iei legatura cu instanta, sa-ti reprezinti maestrul in cauzele mai simple, sa depui acte la dosar. In sala de judecata ai ocazia sa-ti exersezi elocinta, sa vezi cum se audiaza martorii si fac incadrarile in drept, sa-ti consolidezi tupeul. Rolul maestrului este foarte important, iar contactul cu instanta de judecata – si mai important. Oricat de multa carte stii, nu poti sa spui ca esti un avocat bun decat dupa ani si ani de experienta. Pe de alta parte, cand stii ca ai dreptate, dar solutia instantei ti-e potrivnica, iti vine sa abandonezi tot”, ne-a declarat un stagiar de la un cunoscut cabinet avocatial din Timisoara. Pe de alta parte, decanul baroului Timis, Lazar Gruneantu, spune ca avocatii tineri sunt sustinuti sa reuseasca in profesie.

Avem o relatie de colaborare foarte buna atat cu conducerea Curtii de Apel Timisoara, cat si cu cea a Tribunalului Timis, astfel ca pana la sfarsitul fiecarei luni ne sunt decontate toate sumele pentru oficii. Este vorba despre 200 – 300 milioane de lei vechi, suma ce intra in contul avocatilor care onoreaza gratuitatile. Se stie ca in aceasta situatie sunt stagiarii si avocatii tineri, care n-au apucat inca sa-si consolideze o clientela”, spune decanul Baroului Timis, Lazar Gruneantu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.