Joia Mare este ziua in care putem spune ca incep patimile lui Hristos. Patru evenimente au loc in aceasta zi, care vor duce apoi la rastignirea Mantuitorului.
„Sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri. Patru evenimente deosebite din viața Mantuitorului: spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugaciunea arhiereasca si inceputul patimilor prin vinderea Domnului”, se arata pe site-ul crestinortodox.ro.
Joia Mare este cunoscuta si ca Joia celor 12 Denii sau Joia Neagra. Fiecare crestin aprinde 12 lumanari pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre acestea poate fi dusa pentru a fi aprinsa in Noaptea de Inviere. Dupa terminarea slujbei, cele 12 lumanari se duc acasa, urmand a fi folosite in timpul anului.
Joi este ziua din Saptamana Mare in care gospodinele trebuie sa vopseasca ouale in rosu, urmand ca in Sambata Mare sa coaca pasca si cozonacul ce vor fi aduse la biserica in noaptea de inviere pentru a fi sfintite.
Denia pentru Joia Mare este inchinata amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mantuitorului: Spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Taina, la care Mantuitorul a instituit Taina Impartasaniei, Rugaciunea din gradina Ghetsimani si inceputul Patimilor prin vinderea Domnului.
In Vestul tarii, o familie care prepara painea pentru Paste, pentru biserica, o aduce acum cu vase noi, cu lumanari si vin, pentru a ramane pana la Pasti. Din Joia Mare pana in ziua de Pasti se zice ca nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.