Opinia Timisoarei

Jos palaria! Locomotiva cu aburi facuta intr-un garaj din vestul tarii. E unica in Europa, functionala si plimba copiii din cartier

Nu intotdeauna ai nevoie de multi bani sau de tehnologie de ultima ora pentru a crea un lucru pe care sa il admire un intreg continent.

CITESTE SI: Un drum strategic ce le-ar asigura accesul rapid si usor la Autostrada Vestului oamenilor din Caras- Severin, prin Timis, nu-i intereseaza pe vecini 

Asta ne arata Alexandru Skroban, un fost sef al sectiei de proiectari la Institutul de Cercetare si Dezvoltare din Romania pentru utilaj minier, CEPROM. Pasiunea pentru meseria sa l-a facut pe barbat sa isi aduca munca in propria casa. Omul si-a transformat garajul din curtea locuintei intr-un atelier si s-a apucat de lucru. S-a asezat la masa de proiectare si a pus pe hartie planul unei locomotive cu aburi. Nu era vorba de una in marime naturala, ci de una la dimensiuni mult reduse.

Dupa ce a vazut care sunt componentele de care are nevoie a inceput sa le confectioneze sau sa le caute. Timp de doi ani de zile a batut la usile diferitelor firme incercand sa gaseasca toate cele necesare pentru a asambla locomotiva, iar in cele din urma a reusit sa faca masina sa functioneze.

Asta e problema ca nu gasesti materiale. Am fost cu cersitul pe la intreprinderile private, “da-mi o teava, da-mi o bucata de bronz”. Nu ne-a trebuit mult, dar daca voiam sa cumparam o teava de 20 de cm trebuia sa cumparam 6 metri, ca numai asa s-au vandut. Are autonomie un kilometru la o incarcare, 8 litri de apa si un kilogram de carbune. Locomotiva are o greutate de 110 kg sI poate sustine 200 de kg. Garajul de acasa l-am transformat in atelier si acolo lucrez”, a declarat pentru replicahd.ro, dr. ing. Alexandru Skroban.

 

Odata ce a devenit functionala, Alexandru Skrodan si-a scos inventia la lumina. Barbatul si-a dus creatia in parcul central Carol Schretter din Petrosani. Inventatorul a creat si o linie lunga de 60 de metri, si a invitat cativa copii la o plimbare in ‘vagoanele’ trase de locomotiva sa.

Bucuria si satisfactia mea nu poate fi explicata in cuvinte. Sigur, copiii care s-au plimbat cu mine, nu ma vor uita niciodata. Este rezultatul muncii mele de doi ani”, a mai spus inginerul.

CITESTE SI: Petrecere banateana la doi pasi de Timisoara. Mii de oameni la Festivalul Veveritelor de la Buzias. Foto si video 

Barbatul a fost sustinut in realizarea proiectului de sotia sa, care este alaturi de el de 55 de ani, si care a dezvaluit ca sotul ei nu este la prima creatie.

A lucrat aproape doi ani, mult timp. Ne-am bucurat cand am vazut ca a terminat-o. Anul trecut a fost gata, in aprilie. Ne-am plimbat cu ea in curte. Traseul acesta are 60 de metri, dar la noi in curte nu incape tot. Sotul a lucrat in proiectari la utilaje miniere. A facut si o rulota in 1979, ne-am dus in concediu cu ea. Cu rulota am fost si in strainatate”, a spus Paraschiva Skroban, sotia inginerului.

Locomotiva creata de Alexandru Skroban functioneaza cu un kilogram de huila, opt litri de apa, are o autonomie de o ora si atinge viteza maxima de 10 km/h.

Exit mobile version