In loc de 41 de judete plus Bucuresti, Romania sa aiba doar 15, iar comunele si orasele sa fie organizate si redefinite in functie de numarul de locuitori. Aceasta este propunerea mediului de afaceri si a celui academic, care au cerut autoritatilor reorganizarea teritoriala a tarii. Asa ar scadea numarul institutiilor si al angajatilor din administratie, iar cheltuielile la buget ar fi insemnat mai mici.
Proiectul are sanse de izbanda insa abia dupa alegerile de anul viitor.
Specialistii sustin ca Romania ar putea functiona mult mai bine cu mai putin de jumatate dintre judete, noteaza stirileprotv.ro.
„Redefinirea notiunii de comuna ca localitate cu cel putin 5.000 de locuitori si oras cu cel putin 10.000 de locuitori, totodata toate instutiile ar trebuie sa fie grupate. Reorganizarea administrative propusa de Camera Nationala dupa modelul curtilor de apel ar aduce reale economii”, spune Bogdan Daniel Visan, de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Organizarea administrativa actuala functioneaza in baza unor legi de peste 50 de ani.
In tara cu 19 milioane de locuitori sunt 103 municipii, 216 orase, mai bine de 2.800 de comune si 12.900 de sate. Avem comune care au in jur de 80 de locuitori si orase cu putin peste o mie.
„Astazi avem 2.390 de comune sub 5.000 de locuitori, deci 83,5 la suta nu indeplinesc acest criteriu, avem trei judete care nu au astazi nicio comuna cu peste 5.000 de locuitori, Caras Severin, Hunedoara si judetul Olt – in trei judete toate comunele ar trebui organizate”, atrage atentia si Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltarii.
Asa se explica saracia si lipsa de investitii in multe zone din tara. Anul trecut, din cele 3.200 de primarii doar 47 au reusit sa isi acopere cheltuielile din taxe si impozite locale.
Prin aceasta reorganizare a tarii s-ar reduce numarul de posturi dintr-o administratie. De exemplu, s-ar pastra numarul de functionari in departamente precum cadastru, urbanism, administrarea scolilor sau directiile de asistenta sociala, dar nu ar mai exista atat de multe servicii de personal, contabilitate sau registratura.