Acest program, aflat in plina desfasurare dispune de mai multe surse de finantare, valoarea totala a proiectului fiind de aproape 2 miliarde de euro. In prima faza, programata in perioada 2008 – 2013 se vor investi peste 250 de milioane de euro, 90 la suta din aceasta suma fiind asigurata din finantari europene prin programul Operational Sectorial de Mediu.
Numai pentru reteaua de apa si canal din Timisoara au fost alocati aproape 28 de milioane de euro din care se vor face lucrari de extindere a retelei de apa pe o distanta de 5 kilometri, reparatii la reteaua actuala, pe o lungime de 4 kilometri, extinderea si inlocuirea retelei de canalizare pe aproape 30 de kilometri, modernizarea statiei de pompare a apei uzate dar si realizarea unui sistem de deshidratare a namolului.
Alte 10 localitati din judet, Faget, Sannicolaul Mare, Deta, Jimbolia, Recas, Sanmihaiu Roman, Sacalaz, Ciacova, Gataia, Buzias sunt cuprinse in aceasta prima faza urmand ca in etapa a doua si a treia sa fie alocati bani pentru toate comunele si orasele din judetul Timis.
In paralel se desfasoara si alte programe de investitii pentru dezvoltarea retelelor de apa si canal. in perioada 2008 – 2011 guvernul a alocat peste 24 de milioane de lei pentru finalizarea a 18 sisteme de alimentare cu apa, 13 sisteme noi de alimentare cu apa si 5 lucrari de extindere si modernizare.
La aceasta suma s-au adaugat peste 2 milioane de lei, cofinantare din partea bugetelor locale. in cadrul unui alt program finantat de la bugetul de stat au mai fost incepute 68 de lucrari la retelele de apa si canal.
In cadrul programului de dezvoltare rurala, in judetul Timis sunt finantate 7 sisteme de alimentare cu apa si se lucreaza la modernizarea a 4 sisteme de alimentare cu apa, precum si 18 sisteme de canalizare. La celelalte lucrari, executia va demara pe parcursul acestui an.
Nu in ultimul rand, Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii demarat de Ministerul Dezvoltarii si Turismului prevede inceperea a 4 proiecte de alimentare cu apa, insumand 7 localitati. Valoarea totala estimativa pentru aceste lucrari este de 26.274.000 lei. Pentru cele 9 proiecte de canalizare, insumand 10 localitati valoarea totala estimativa este de 51.300.000 lei.
Toate aceste lucrari vor aduce Timisul pe unul dintre primele locuri din Romania in privinta dezvoltarii infrastructurii.
„Este un semn de normalitate. Toate aceste lucrari si efortul autoritatilor centrale si locale este firesc pentru ca locuitorii judetului nostru au nevoie de aceste investitii. Apa si canalizarea sunt conditii esentiale pentru orice comunitate civilizata”, ne-a spus Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.
“Pentru mine a fost o prioritate a ultimilor ani. Dupa ce la inceputul anilor 2000 am reusit sa rezolvam problema iluminatului stradal in toate comunele din judet, ne-am concentrat asupra problemei apei si a canalizarii. Am reusit sa gasim mai multe surse de finantare si iata ca am ajuns la dezvoltarea unor investitii ce depasesc suma de 1 miliard de euro. Sunt bani multi si nu e foarte simplu sa ii gasim. Am beneficiat de finantari europene, am fost sprijiniti de guvernul PDL asa cum nu s-a intamplat inainte de 2008 si iata ca putem spune astazi ca suntem pe directia buna. Intr-o perioada in care intreaga lume se plange de lipsa fondurilor noi am reusit sa gasim surse de finantare pentru proiecte mari. Trebuie sa mentionez aici si contributia importanta a Aquatimului dar si efortul primarilor si a Consiliilor Locale. Vreau sa le multumesc si colegilor mei din Consiliul Judetean care au inteles ca toate aceste proiecte se fac in interesul oamenilor”, ne-a mai spus Constantin Ostaficiuc.