TIMISOARA. Dupa Capitala Europeana a Culturii, judetul Timis si intreg Banatul ar putea deveni Regiune Gastronomica Europeana. Anuntul a fost facut de Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.
”Dorim sa ne depunem candidatura pentru ca in 2027, Timisul si Banatul sa devina Capitala Gastronomica Europeana”, a declarat Alin Nica.
In anul 2019, judetul Sibiu a purtat titlul de Regiune Gastronomica Europeana.
Programul Regiune Gastronomica Europeana este o platforma creata de Institutul International de Gastronomie, Cultura, Arta si Turism (IGCAT), o entitate formata din specialisti din domeniu (nu are nicio legatura cu Uniunea Europeana). Scopul programului este acela de a pune in valoare identitatea culturala si gastronomica a fiecarei regiuni (si de a constientiza valoarea acestui patrimoniu), de a sustine obiceiurile care stau la baza hranitului sanatos, de a pune impreuna rurarul cu urbanul, totodata de a incuraja practicile de sustenabilitate, educatia si de a stimula inovatia si creativitatea in bucatarie (plecand de la traditiile zonei, cu radacini in istorie).
Seria evenimentelor de acest tip a inceput in 2016 cu regiunile Minho din Portugalia si Catalonia din Spania. In 2017 au fost pe lista: regiunile Riga-Gauja din Letonia, Lombardia de Est din Italia si Aarhus – Danemarca Centrala. Numarul maxim de regiuni care pot detine titlul in decursul unui an este trei.
In 2019, alaturi de Sibiu, titlul a fost purtat si de regiunea Egeea de Sud din Grecia.