Prezenta la Timisoara pentru a participa la seminarul “Bursele europene: jurnalisti in dialog”, Carmen Boteanu, expert in cadrul Autoritatii de Management pentru Programul „Cresterea Competitivitatii Economice”, a recomandat jurnalistilor sa faca sesizari punctuale ori de cate ori au cunostinta de vreo neregula in derularea proiectelor cu finantare europeana.
“Pe toate site-urile autoritatilor de management s-a introdus, mai recent, asa-numitele alerte de neregula, unde orice beneficiar sau persoana fizica pot sesiza online neregulile constatate in derularea unui proiect cu finantare europeana, mai cu seama in zona achizitiilor publice. Nu numai jurnalistii, orice persoana fizica poate sa faca asta. Noi suntem obligati sa le indreptam, mai departe, catre DLAF sau OLAF, organismele abilitate sa verifice cum se cheltuiesc banii europeni”, a precizat Carmen Boteanu, adaugand ca la nivel european s-au luat masuri stricte pentru limitarea fraudarii fondurilor europene.
In acelasi context, reprezentanta Ministerului Economiei a mai dezvaluit ca rata absorbtiei reale a fondurilor europene in Romania este de circa 4%, dar ca in urmatoarea perioada aceasta ar putea sa “salte” spectaculos, in conditiile in care exista sute de proiecte care sunt la finalul perioadei de evaluare si vor trece in partea de implementare. “ Scrisorile de confort angajante sunt necesare pentru proiectele care intra sub incidenta ajutoarelor de stat si, deocamdata, nu au fost gasite solutii pentru a elimina aceste documente”, a mai explicat Carmen Boteanu, evidentiind faptul ca aceste scrisori se cer chiar si in cazul celor care nu au nevoie de credite pentru partea de cofinantare a proiectelor.
Organizat de reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in parteneriat cu Freedom House Romania si Departamentul de Afaceri Europene al Guvernului Romaniei, seminarul “Bursele europene: jurnalisti in dialog” a reunit la Timisoara, timp de doua zile, jurnalisti din Iasi, Hunedoara, Arges, Bistrita-Nasaud, Arad, Salaj, Timisoara si Bucuresti, care au dezbatut teme legate de Uniunea Europeana si Spatiul Schengen. „Bagheta” dialogului s-a aflat in posesia Roxanei Morea, consilier de presa la Reprezentanta Comisiei Europene din Romania, care a intervenit ori de cate ori a fost necesar pentru a oferi explicatii „europenizate” la temele de pe agenda intalnirii.
Pentru a argumenta ideea ca orice subiect poate fi scris intr-o maniera care sa aiba legatura cu Uniunea Europeana, Roxana Morea nu a ezitat sa spuna ca pana si subiectului de cancan „Daniela Crudu danseaza intr-un club” i se poate da o „tusa” comunitara daca se mentioneaza ca diva este un cetatean al UE care traieste intr-o tara care face eforturi sa intre in Spatiul Schengen.