Juventus ’24 = Petrolul, Juventus ’93 = Calculatorul! In penultima deplasare a turului Poli intalneste pe Juventus Bucuresti, o echipa care de-a lungul timpului, a purtat mai multe nume pana sa-si gaseasca unul potrivit

Penultima deplasare a turului pentru alb-violeti. Un adversar aparent necunoscut. Juventus Bucuresti, o echipa cu o istorie interesanta, impartita in doua etape distincte. Ne-am propus sa va prezentam in acest numar istoria acestei echipe care, interesant, s-a intersectat cu activitatea fotbalistica a Timisoarei si in anii ’20.

Campioana in 1930

 

Juventus Bucuresti a fost un club roman de fotbal, creat in anul anul 1924, prin fuziunea a doua cluburi bucurestene, „Triumf” si „Romcomit”, sub conducerea lui Ettore Brunelli.
Finalul anului 1924 a marcat un eveniment important din biografia fotbalului bucurestean si romanesc. La cumpana dintre ani, cluburile Romcomit si Triumf, fortate de considerente financiare, au fuzionat semnand astfel actul de nastere al uneia dintre cele mai puternice echipe bucurestene din perioada interbelica, JUVENTUS.

 

Pe langa un foarte cochet si incapator stadion de fotbal, baza sportiva „Romcomit” mai cuprindea terenuri de tenis si o sala de scrima. Documentul a fost semnat de conducatorii Triumfului, Csillag Blank si S. Petrovici, urmand ca noua conducere a clubului Juventus sa fie compusa din: Etore Brunelli, presedintele Bancii Italo-Romane, fondatorul clubului si primul sau presedinte, Ion Camarasescu, C.N Capsa, Moretti, Mayer, Farchi si Mehlberg, italienii fiind oameni de afaceri din acea vreme. Jucatorii juventisti aveau o educatie sportiva si civica aleasa. Tinuta lor dincolo de teren era ireprosabila, ca de altfel si cea a conducatorilor, care erau intotdeauna un exemplu demn de urmat.

 

Noul Juventus Bucuresti se remarca in chiar anul de debut, reusind cateva partide internationale si victorii de prestigiu. Printre acestea: 2-1 cu Slavia Praga la data de 29 iunie 1925 si 0-3 cu Slavia Sofia pe 6 septembrie, in acelasi an. Juventus intra in focul luptei pentru titlul de campioana inca din sezonul 1925-1926. Campioana regionala, ea participa la turneul final in cadrul caruia obtine urmatoarele rezultate: 4-1 cu Craiova, la Bucuresti, 1-3 cu S.G. Sibiu, la Sibiu, in sferturile de finala, 2-2 si 4-1 cu Fulgerul Chisinau, in semifinale, dupa care pierde cu 0-3 finala cu Chinezul Timisoara, echipa care a cucerit sase titluri de campioana nationala in perioada 1921-1927. Patru ani mai tarziu (1929-1930), ajunsa din nou in finala, dupa ce a invins Dacia Unirea Braila cu 16-0 si Mihai Viteazul Chisinau cu 4-2, Juventus castiga titlul de campioana nationala invingand cu 3-0 pe Gloria CFR Arad.

Fosta Distributia si Partizanul

 

Juventus a castigat un titlu de campioana, in anul 1930 si a jucat la nivel inalt in prima divizie pana in anul 1952, cand a fost mutata la Ploiesti. Succesoarea sa, Petrolul, avea sa cunoasca succese fotbalistice chiar mai consistente, castigand de trei ori campionatul. in anii de dupa al doilea razboi mondial, echipa a purtat diverse nume, care au reflectat trecerea tarii la regimul comunist, respectiv: Distributia, Competrol, Partizanul, Energia si Flacara. In ultima sa participare in prima divizie, in anul 1951, a obtinut locul 5. Dupa al doilea razboi mondial, ca urmare a noi organizatii comuniste, Juventus a fost preluata de catre compania de stat de petrol.

 

Incepand cu anul 1932, fotbalul nostru va fi organizat dupa formula divizionara. In prima editie, Juventus nu participa, dar este prezenta in urmatoarele sapte editii, ocupand urmatoarele locuri: 1933-1934 – locul IV in seria a doua; 1934-1935 – locul XI; 1935-1936 – locul III; 1936-1937 – locul VII; 1937-1938 – locul IV in seria a doua; 1938-1939 – locul VIII si 1939-1940 locul XI. In campionatul 1940-1941, Juventus activeaza in esalonul secund si ocupa primul loc in seria a treia cu drept de promovare in Divizia A.

 

A venit insa razboiul, campionatul s-a intrerupt, dar promovarea a ramas valabila dupa reluarea competitiei, o data cu editia 1946-1947. In cele 6 editii de campionat postbelice (1946-1952) cat a activat in Capitala, Juventus s-a clasat pe urmatoarele pozitii in clasamentul primei divizii: IV in 1946-47, V cu numele de Distributia si Competrol in 1947-48, VII in 1948-49 cu numele de Petrolul Bucuresti, X in 1949-50 cu numele Partizanul, locul V in 1950-51 cu numele Flacara, locul XI in 1951-52 tot sub denumirea de Flacara, ultimul an in Divizia A, dupa care echipa se muta in Ploiesti. Acolo a dat nastere Petrolului din Orasul Aurului Negru. O vreme, Petrolul, care revine in primul esalon in 1954, a mai insemnat Juventus doar prin prisma lotului de jucatori.

Noul Juventus, din ‘93

 

In anul 1992, dupa 68 de ani de la nasterea Juventusului si 40 de ani de la convertirea sa in Petrolul Ploiesti, un om dornic sa reinvie o legenda si-a propus sa readuca in prim-planul interesului fotbalistic ceea ce a fost pe vremuri Juventus Bucuresti. Astfel, sub patronajul omului de fotbal Ilie Ionel Ciuclea ia fiinta clubul de fotbal FC Juventus, care si-a dorit sa fie de la bun inceput o scoala adevarata pentru viitorii fotbalisti profesionisti.

 

Actiunea “Juventus 1992” si-a propus o incercare de a merge pe urmele fondatorului, cel care a fost Ettore Brunelli, pentru a-i cinsti memoria si a-i pune in valoare meritele. Era clar ca acesta nu mai era in viata, tinand cont de faptul ca ar fi trebuit sa aiba varsta de 110 ani (era nascut pe 8 aprilie 1882, la Messina). S-a cautat insa ca cineva din familia lui, urmasii acestuia, sa fie gasit pentru a prelua simbolic stafeta intemeietorului. in acest sens, s-a purtat o corespondenta bogata intre SC Supercom SA, prin directorul general Ilie Ionel Ciuclea, cu Crucea Rosie Italiana si cu Ambasada Italiei la Bucuresti, rezultatul final al tuturor diligentelor fiind exprimat in raspunsul dat la 20 octombrie 2000 de Ambasada Italiei la Bucuresti prin care se spun urmatoarele: „Din datele aflate la arhiva rezulta ca domnul Ettore Brunelli a avut doi fii, Enrico si Giuliana, nascuti la Genova, pe 4 septembrie 1909 si, respectiv, pe 24 decembrie 1915. Din nefericire, desi este laudabila initiativa dumneavoastra, nu avem posibilitatea sa verificam daca cele doua persoane mai sunt in viata”. Este foarte probabil ca Ettore Brunelli, impreuna cu cei doi fii ai sai, sa fii parasit tara dupa actul nationalizarii de la 1948 si urma sa li se fii pierdut in conditiile politice din acea vreme. Clubul este descendent al unui club mult mai mare, Juventus Bucuresti, dar numai sub denumirea sa, deoarece nu are antecedente vechiului Juventus.

 

Vechiul Juventus s-a format din cluburile Romcomit si Triumf Bucuresti rezultand mai tarziu Petrolul Ploiesti, insa Juventus Bucuresti din prezent s-a format din clubul Calculatorul Bucuresti. Vechea echipa Juventus, cea infiintata in 1924, nu trebuie confundata cu actuala echipa Juventus Colentina Bucuresti, care este fosta echipa Calculatorul Bucuresti, ce si-a schimbat numele in Juventus in 1993. Clubul a promovat inapoi in Liga II, la sfarsitul sezonului 2009-2010 din Liga a III-a. Dupa ce in sezonul 2010/2011 s-au clasat pe un loc de retrogradare, au profitat de dezafilierea clubului Universitatea Craiova si au ramas in Liga 2 , dar in seria a doua. Si actuala Juventus a dat nume sonore fotbalului cum ar fi de exemplu Mircea Bornescu si Ciprian Tatarusanu, portari de nationala.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.