Premieră istorică. Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia din funcție.
Cu toate că în mai multe rânduri a declarat că nu va renunța la funcție până când nu va fi ales noul președinte, Klaus Iohannis și-a anunțat hotărârea de la Palatul Cotroceni, dupa ce parlamentul a decis sa demareze procedura de suspendare a presedintelui.
„Parlamentul a pus în mișcare procedura de demitere. Este un demers inutil, nefondat pentru că niciodată nu am încălcat Constituția. Este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul.
Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și, din păcate, în plan extern.
Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe, candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, nu va înțelege nimeni de ce România își demite președintele. Vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățeni de acestă criză demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!„, a spus Klaus Iohannis, luni.
Odată cu demisia șefului statului, prerogativele acestuia vor fi preluate de președintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan.
Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis luni, în unanimitate, să demareze procedura de suspendare a președintelui Iohannis. Solicitarea opoziției de suspendare a președintelui ar fi ajuns la vot în plen, după emiterea avizului consultativ de către Curtea Constituțională.
Cererea pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis era programata a fi discutată marți în plenul reunit al Parlamentului de la ora 10.00.
Aceasta a fost a treia încercare a opoziției de a aduce pe ordinea de zi a plenului Parlamentului solicitarea privind suspendarea președintelui Klaus Iohannis, care a rămas în funcție și după data de 21 decembrie 2024, când i-a expirat mandatul, în baza deciziei CCR, prin care s-au anulat alegerile prezidențiale.
Partidul Oamenilor Tineri (POT) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au redepus miercuri seară, din nou, cererea şi semnăturile pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, la Camera Deputaţilor şi la Senat.
Solicitarea lor a fost însoţită de cele 178 de semnături ale unor parlamentari de la POT, AUR, S.O.S. România şi Uniunea Salvați România (USR), a anunțat liderul AUR, George Simion, în contextul în care numărul minim necesar de semnături pentru acest demers este de 155.
Lidera POT, Anamaria Gavrilă, a afirmat, pe pagina ei de Facebook, că au fost adăugate 26 de semnături ale unor parlamentari ai USR.
***
Va reamintim, Klaus Iohannis a avut două mandate de președinte, fiind ales mai întâi în 16 noiembrie 2014, iar a doua oară în 24 noiembrie 2019.