Ministrul Agriculturii a anuntat chiar de ziua maghiarilor de pretutindeni ca isi doreste ca, in cel mai scurt timp, Kurtos Kalacs sa fie inregistrat in Uniunea Europeana ca produs romanesc.
Asta pentru ca celebrul cozonac secuiesc a fost atestat prima data de secuii din Transilvania.
Aproape ca nu exista targ sau eveniment organizat la Timisoara la care sa nu fie prezenti si producatori de colaci secuiesti, iar timisorenii sunt foarte incantati. Kurtos Kalacs se vinde la noi ca painea calda.
Reteta dupa care se pregateste cozonacul secuiesc este una foarte veche. Ingredientele sunt aceleasi ca la orice cozonac: faina, oua, lapte, sare si zahar. Diferenta sta insa in modul de preparare la gratar, la foc mic.
„Aluatul trebuie dospit foarte bine. Punem pe lemne, dam cu putin ulei si zahar, sa fie gustos, caramelizat„, explica procedeul un producator.
Daca te afli in preajma unui bucatar priceput, cu greu rezisti tentatiei de a-ti cumpara un Kurtos Kalacs. Fie ca este simplu, cu nuca sau zahar, acest produs atrage in primul rand prin miros, pentru ca este facut pe pat de jar, asa cum il faceau in trecut si secuii din Transilvania.
Kurtos Kalacs provine din zona secuiasca, din Transilvania, in special din Covasna. In maghiara, kurto inseamna cos de fum, iar kalacs, cozonac impletit.
„Kurtos Kalacs este produs atestat din 1784 si mi-am dorit foarte mult sa avem acest produs – care este produs in toata regiounea si in Cehia, Ungaria si Slovacia. Si avand in vedere ca atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu ca el va trebui recunoscut pentru Romania„, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Recunoasterea ca produs traditional da dreptul fabricantilor din Romania sa primeasca 2 milioane de euro de la UE pentru promovarea produselor in afara granitelor tarii.