Opinia Timisoarei

La 7 ani de la dezastru, incep lucrari de restaurare pentru salvarea unei biserici de lemn din Timis aflata in patrimoniul national, cazuta prada unui incendiu violent. Foto

TIMISOARA. La mai bine de 7 ani de la dezastru, biserica de lemn din Povergina, aflata la 10 km de Faget, in estul Timisului, va intra intr-un amplu proces de restaurare, prin grija Arhiepiscopiei Timisoarei si a Asociatiei Biserici Inlemnite.

Vreme de 5 saptamani, va fi organizat un atelier la care sunt asteptati mesteri traditionali care sa confectioneze si sa inlocuiasca peste 40 de elemente structurale. Vor fi folosite doar materiale similare cu cele originale.

In aceasta etapa de restaurare, se va reface fundatia in tehnica zidariei uscate din piatra de cariera (fara beton), vor fi inlocuite talpile degradate prin cioplirea unor busteni de gorun taiati inca din martie, va fi realizata o parte din sindrila de stejar, cu care va fi acoperita biserica.

Intre 6 iunie si 10 iulie, la acest atelier vor participa mesteri pietrari, dulgheri, restauratori/conservatori, unii invitati din partea muzeului ASTRA din Sibiu, dar si ucenici care vor sa deprinda mestesuguri traditionale, studenti si profesori de la Arhitectura si conservare/restaurare de la Timisoara.

In 2015, lacasul de cult aflat in patrimoniul national era cuprins de flacari chiar in postul Pastelui, iar focul a dus la distrugerea turlei, carbonizarea peretilor interiori ai navei bisericii, precum si a picturii.

CITESTE SI: Imagini dramatice cu biserica de lemn din Povergina arzand ca o torta! VIDEO

Din lipsa de fonduri, aceasta nu a putut fi refacuta pana acum.

Biserica „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Povergina dateaza din anii 1782-1783.
Este construita din lemne de stejar imbinate la colturi in „coada de randunica”. Peretii exteriori sunt acoperiti cu lipitura de pamant. Fundatia este din piatra de cariera. Absida altarului are sase laturi. Pictura a fost realizata de unul dintre cei mai importanti zugravi din Banat, Gheorghe Diaconovici, cel care face tranzitia intre pictura bizantina si cea occidentala.Totodata, acest pictor este tatal unuia dintre fondatorii invatamantului banatean, filologul Constantin Diaconovici Loga.

Impreuna cu celelalte 15 biserici de lemn din zona Fagetului, biserica din Povergina constituie o componenta de baza a patrimoniului cultural al Banatului, fiind un monument reprezentativ pentru arhitectura lemnului din zona de Vest a Romaniei.

Exit mobile version