TIMISOARA. In luna martie, patronii de terase din Timisoara se plangeau prefectului de Timis ca nu reuseau sa comunice cu reprezentantii primariei si ca acestia nu tineau cont de o serie de chestiuni legate de felul in care se faceau autorizarile si reautorizarile de catre municipalitate, respectiv eliberarea acordurilor de functionare.
Proprietarii spuneau ca se lovesc de birocratie in primarie, ca li se cer in mod inutil documente pe care le-au depus deja si sunt amendati pe banda rulanta.
„Se pune in practica o dubla sanctiune care este legala, am studiat-o, dar neoportuna si imorala, daca ma intrebati pe mine, descurajand activitatea agentului economic, adica pe langa faptul ca agentii economici, in special cei cu terase, sunt amendati pentru ca nu au reusit sa isi prelungeasca avizul de functionare in timp util, apoi dupa ce primesc amenda, li se si anuleaza avizul chiar daca le lipsesc unul sau doua documente si sunt pusi in situatia sa o ia de la zero cu tot procesul de autorizare. Mai mult, acest lucru nu se poate face, decat daca prezinta un proces verbal de contraventie, pe langa acel aviz care a expirat si este situatia in care acesti proprietari de terase cauta prin oras agentul constatator, politistul, ca sa ii amendeze, ca sa aiba un proces verbal de constatare a contraventiei, sa poata sa se duca sa reia acest fenomen…„, spunea in martie prefectul de Timis, Mihai Ritivoiu, care s-a implicat atunci in rezolvarea problemelor legate de autorizatii si acorduri de functionare emise de Primaria Timisoara pentru comercianti si prestatori de servicii.
La 8 luni de la interventia prefectului, administratia Fritz a reusit sa faca o serie de modificari la regulament si prezinta totul ca pe o mare realizare proprie, fara sa pomeneasca despre faptul ca toate acestea i-au fost cerute de catre comercianti si de prefect de multa vreme, dar in zadar.
„Facem un pas inainte pentru reducerea birocratiei si redundantei care caracteriza relatia intre mediul economic si Primaria Timisoara, cu reguli de bun simt pentru firmele din Timisoara. Cu acest deziderat in minte, am redactat noul regulament. Vrem sa nu mai fie nevoie ca o firma sa depuna in fiecare an aceleasi documente, procesul de reautorizare fiind astfel mult usurat. De anul viitor, dosarele sina vor fi o amintire”, transmitea marti entuziast primarul Dominic Fritz, intr-un comunicat de presa.
Propunerile pentru modificarea regulamentului pot fi consultate AICI. Mai apoi vor fi supuse aprobarii in Consiliul Local Timisoara.
In conditiile in care documentele sunt identice cu cele de anul anterior, va fi nevoie doar de declaratia pe propria raspundere, actul de identitate al reprezentantului si orice avize noi cerute prin lege de la autorizarea anterioara. Daca au survenit modificari la documentele prezentate in anul anterior, documentele noi vor trebui prezentate.
De asemenea, acordul pentru desfasurarea exercitiilor comerciale se va emite cu o valabilitate pana in data de 31.03 a anului urmator, timp in care va putea fi obtinuta viza anuala. Neachizitionarea vizei anuale poate duce la suspendarea activitatilor comerciale.
Actualizarea regulamentului include, de asemenea, actualizarea actelor normative nationale, care reglementeaza eliberarea autorizatiilor, clarificarea unor formulari din regulament pentru a crea predictibilitate si a elimina ambiguitati, introducerea reglementarilor pentru servicii funerare si a serviciilor de tip DDD (dezinsectie, dezinfectie si deratizare) si actualizarea contraventiilor cu noile prevederi.
Se creeaza prevederi noi pentru a putea fi autorizat, conform legii, comertul realizat de catre asociatii, fundatii, organizatii non-guvernamentale, precum si prevederi pentru anularea acordului de catre operatorii economici.