La a treia amenda pentru ca nu se cumpara certificatele de poluare, Colterm intra in faliment. Dominic Fritz nu vede ca solutie decat o noua scumpire a gigacaloriei si asteapta un colac de salvare

TIMISOARA. A treia amenda ar putea insemna falimentul companiei de termoficare din Timisoara. Dupa ce, atat in 2021, cat si in 2022, Colterm a fost santionata in total cu 35 de milioane de euro pentru ca nu a achizitionat toate certificatele de poluare aferente anilor anteriori, in 2023, sunt toate sansele sa primeasca inca o amenda.

CITESTE SI: Ne paste o noua amenda la Timisoara, dupa celelalte de peste 35 de milioane de euro, neachitate de administratia Fritz pentru certificatele de poluare? Colterm anunta ca nu are cu ce sa le cumpere pe cele aferente anului 2022

Iar, odata cu a treia amenda, Administratia Fondului de Mediu poate cere imediat intrarea in faliment a companiei, intrucat, conform consilierei locale din partea Pro Romania, Roxana Iliescu, aceasta va fi inregistrata ca fiind o datorie curenta.

Exista vreun plan sau va asumati o anumita pozitie vizavi de eventuala cumparare a acestor certificate, in contextul in care pe 2022 ne raportam la aproximativ 200 de mii de certificate de CO2, respectiv 16-17 milioane de euro? In cazul in care nu vor fi cumparate, amenda, spre deosebire de amenda de anul trecut, va fi inregistrata ca o datorie curenta. Iar asta inseamna ca Administratia Fondului de Mediu are posibilitatea sa faca cerere de intrare in faliment a societatii, pentru a-si recupera datoria. Asta inseamna o intrare mult mai rapida in procedura falimentului decat ar putea, in timp, sa se intample. Spun asta in conditiile in care consider foarte oportun sa castigam timp pana la momentul intrarii in faliment, tocmai luand in considerare si aceste proiecte depuse de municipalitate prin PNRR, pentru ca mi-e clar ce se va intampla cu cele depuse de Sunny Prod (una dintre firmele nou infiintate pentru salvarea Colterm, n.r.).

In conditiile astea, voiam sa intreb daca intr-adevar luati in considerare vreo implicare in sensul ajutarii acestei societati sau daca au avut loc discutii cu reprezentanti din Guvern pe aceasta tema, daca se va suspenda aplicarea acestei amenzi, orice alta masura in legatura cu obligativitatea societatii de a cumpara aceste certificate?„, i-a intrebat Roxana Iliescu pe edilii Timisoarei.

Vizibil deranjat de intrebare, primarul Dominic Fritz a precizat ca nu a gasit vreo cale legala sa dea bani societatii de termoficare pentru cumpararea certificatelor de emisii de CO2.

CITESTE SI: Prima reactie a Colterm, dupa noua amenda de 14,5 milioane euro pentru certificatele de poluare necumparate: O vom contesta

Ce parghie are municipiul Timisoara de a ajuta societatea Colterm de a se achita de obligatiile sale legale si comerciale, dincolo de subventia pe care o platim si care este stabilita prin pret. Ca nu inteleg. Ce? Cadou de Craciun? A fost o intrebare retorica. Nu exista nicio alta cale sa dam noi banii contribuabililor la Colterm decat prin subventie sau facturi de pierderi tehnologice, pe baza unui audit energetic. Aceasta subventie se stabileste in functie de pretul pe care il stabileste Consiliul Local la gigacalorie. Pretul certificatelor trebuie inclus in pretul de la Colterm. Asta e singura varinata cum noi, prin subventie, si abonatii Colterm, prin pretul platit de ei, putem sa dam bani pentru ca Colterm sa se achite de obligatiile sale„, a spus primarul Dominic Fritz.

Pe de alta parte, edilul le-a cerut consilierilor locali sa faca ei insisi propuneri in legatura cu cererea inaintata de societatea de termoficare pentru inca o crestere a pretului la gigacalorie, dar si despre felul in care primaria ar putea da bani pentru cumpararea certificatelor ‘verzi’.

De asemenea, primarul Dominic Fritz spera ca inca o data Guvernul va ajuta Timisoara, si va gasi o solutie prin care sa nu mai trebuiasca platite aceste certificate.

E o problema cu care se va confrunta nu doar toata Romania ci si multi in Europa, care au reinceput sa foloseasca mai mult carbune. Eu sper ca aceasta problematica este vazuta si la nivel national, si la nivel european, si ca acest mecanism de piata pentru certificate, pentru care platim exact acelasi pret cu cei din Belgia, Germania sau Olanda, desi economia lor de piata arata cu totul altfel, va fi regandit astfel incat sa nu omoare termia centralizata in Romania, care pana la urma este tot solutia cea mai ecologica„, a incheiat Fritz.

Va reamintim, Administratia Fondului de Mediu a transmis companiei de termoficare din Timisoara, Colterm, instiintarea legata de amenda in valoare de 14,5 milioane de euro pentru neachizitionarea, pana la data de 30 aprilie 2022, a certificatelor de poluare aferente anului 2021.

Aceasta se alatura primei amenzi primite de Colterm, in anul 2021, in valoate de 21 de milioane de euro.

Ambele sanctiuni au fost contestate in instanta, dar in zadar.

CITESTE SI: Cele 5 societati ‘curate’ infiintate de administratia Fritz pentru a salva Colterm, inutile? Primul proiect depus de una dintre firme, respins la finantare prin PNRR, al doilea e in… lamuriri, al treilea in aer 

Va reamintim,  5 firme nou noute, infiintate pentru a atrage banii europeni de care are nevoie Colterm pentru a se salva de la faliment era strategia administratiei Fritz in urma cu doar cateva luni, atunci cand a cerut deschiderea noilor societati. Acestea aveau sa functioneze, pentru inceput, fara angajati, doar cu un administrator, acelasi pentru toate, Cristian Amza, administrator special al Colterm, iar prin intermediul lor, administratia Fritz dadea ca sigure atragerile de fonduri prin PNRR pentru investitii in producerea de energie verde.

Insa, realitatea a dat peste cap planurile. Chiar de la prima incercare, s-a inregistrat un esec. Mai exact, una dintre firmele infiintate in primavara a depus 3 proiecte pentru obtinerea de bani prin PNRR, iar primul, care viza producerea de hidrogen verde, a fost si primul respins, pentru ca…. avea ca asociat unic societatea Colterm, aflata in insolventa, drept urmare, firma s-a dovedit neeligibila pentru obtinerea de fonduri europene.

Acum o luna, reprezentantii Colterm au transmis o adresa catre consilierii locali in care invoca faptul ca acest proiect a fost respins si ne spun ca unul din motive este tocmai faptul ca asociatul unic la ENERGYPROD SUNNY SRL, pe care noi am infiintat-o si a depus acest proiect, are asociat unic pe Colterm, care este in insolventa. Si, prin urmare, ne solicita un punct de vedere ferm cu privire la posibilitatea de a cumpara parti sociale in proportie de 76% din capitalul social, tocmai pentru ca Colterm sa nu mai fie asociat unic in insolventa si sa fie un impediment.

Pe celalalte 2 proiecte depuse de aceeasi societate, este vorba de parcul fotovoltaic si motoarele in cogenerare de la CET Sud, s-a luat o decizie? Este extrem de important sa luam o decizie, pentru ca in aceasta adresa reprezentantii Colterm nu ne spun altceva decat ca si celalalte doua proiecte sunt compromise si ca, mai mult ca sigur, vor fi respinse„, a spus Roxana Iliescu, consilier local din partea Pro Romania, in plenul CLT de joi.

Si, desi dadea asigurari ca prin aceste firme nou infiintate va castiga proiecte pe fonduri din PNRR, Dominic Fritz a depus totusi, aceleasi proiecte, si din partea municipalitatii, stiind ca noile societati nu vor reusi, in fapt, sa aiba sorti de izbanda, tocmai pentru ca aveau drept asociat unic Colterm, firma aflata in insolventa.

Faptul ca o societate in insolventa nu poate aplica pentru fonduri din PNRR nu este o noutate. Am avut mai multe discutii cu societatea ca poate ar fi o idee mai buna sa depunem noi anumite proiecte, dar administratorii au o alta viziune si au mers inainte si este dreptul lor, si n-am vrut sa blocam aceste demersuri.

Suntem foarte realisti, tocmai pentru ca putem sa citim criteriile de eligibilitate, si o sa vedeti ca exista o diferenta intre proiectele depuse de municipiu si cele depuse de Colterm. Probabil ati vazut ca si Colterm si Municipiul au depus un proiect de cogenerare, de exemplu, si doar unul dintre acele proiecte va fi declarat eligibil, asta este binenteles cel depus de Municipiu.

Eu nu cred ca este imposibil sa preluam noi, ca municipiu, SUNNY PROD, dar eu nu as face pasul spre o noua cooperare si relatie comerciala cu o societate pe care noi nu o controlam si in care vom depinde, daca nu avem suta la suta din actiuni, atunci nu vom putea lua decizii singuri si vom depinde de interesul creditorilor de la Colterm. Asta e motivul de ce o cumparare partiala a acestei companii pentru mine nu e o optiune, daca considerati altfel va incurajez sa supuneti asta la vot in consiliul local”, a spus Dominic Fritz.

Si, in timp ce pentru unul dintre proiectele depuse de nou infiintata companie ENERGYPROD SUNNY SRL lucrurile sunt clare, in privinta unui al doilea proiect, viceprimarul Latcau a precizat ca au fost cerute si depuse clarificari. Cat despre al treilea proiect depus, nimeni nu stie nimic.

Altfel spus, firmele care, potrivit primarului Dominic Fritz au rolul ” de a pregati documentatiile pentru a accesa fonduri prin PNRR si apoi vor implementa aceste proiecte„, nu si-au dovedit, deocamdata, utilitatea.

Cele 5 societati infiintate in luna mai, care ar fi reprezentat in strategia administratiei Fritz un colac de salvare sunt:

1. ENERGYPROD HYDRO 1 S.R.L.
2. ENERGYPROD AQUA S.R.L.
3. ENERGYPROD SUNNY S.R.L.
4. ENERGYPROD WASTE S.R.L.
5. ENERGYPROD BIODIG S.R.L.

„Avem proiecte mari pe care ne vom concentra:

1. Un parc fotovoltaic la Utvin, pe un teren al primariei, la inceput pentru o capacitate de 10 MW, si care va ajunge la 25. se lucreaza la Studiul de Fezabilitate si il vom propune la PNRR
2. Motoare de cogenerare pe gaz la CET Sud, e urgent sa scapam de carbune, pentru ca Colterm nu are bani sa plateasca costul carbunelor si certificatele ce trebuie platite pentru asta. Ar putea avea o capacitate de 25 MW
3. O centrala hidroelectrica pe Bega, e un Studiu de Fezabilitate vechi pentru acest proiect, pe care il reactualizam
4. Doua turbine de inalta eficienta in centru, care se vor numi CET Phoenix, ca vor renaste ca pasarea…”, declara in primavara primarul Dominic Fritz cand a explicat rostul firmelor nou infiintate pentru salvarea Colterm.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Peste tot în România sunt probleme similare deci automat ajungem la concluzia că este o problemă a sistemului care nu poate funcționa în continuare cu tehnologia existentă cel puțin la Colterm plus că nu se mai poate justifica ca un oraș întreg să plătească pentru clienții Coltermului.

  2. Nu este nici o problema. Termia a fost facuta sa functioneze asa. Nu altfel. Nu cu cai verzi pe pereti. Este tradare nationala si tentativa de genocid impotriva Poporului Roman. Uie vrea stergerea Poporului Roman de pe harta. Atit. Asimilez certificatele verzi criminalitatii economice europene cu scopul dominatiei totale a trusturilor vestice si inrobirea noastra. Hitler a cucerit Europa cu tancul si mitraliera stergand popoare din istorie, uie face acelasi lucru varianta soft. Daca nu se pune nimic in loc acum, COLTERM trebuie salvat cu orice pret. La fel si alte companii similare din tara.

    • Sarakule, cumpără -ți centrală

    • Acum m-am prins, ești angajat colterm…

  3. iarna asta, guess what, ardem tot carbuni, o sa primim alta amenda pentru certificatele care nu vor fi cumparate.

  4. Gunoiul mai vrea un colac de salvare cu care să se laude că el a rezolvat problemele !

  5. Sunteți de tot cacaotul, opinia timipnl

    • Partidul tau e de tot cacatul.

  6. Închideți coltermul odată !

  7. Din prosti și mai prosti.
    Fix-pix și compania (a se citi administrația actuala a Timișorii) pune în cap Colterm-ul, lasa in frig 2 ierni (de fapt 3) peste 70% din Timișoara, inclusiv spitale, scoli, grădinițe, azile de bătrâni FĂRĂ a avea vreo soluție aplicabila în schimb, dar visează cai verzi pe pereți crezând ca un oraș se gospodărește ca un apartament de bloc.
    Acum ca sa-si dovedească impotenta profesionala, înființează încă 4 firme având ca acționar unic o entitate în faliment ca să ceară finanțare europeană. Ca primarul și clica apropiata sunt de toată jena, au demonstrat-o cu vârf și îndesat, dar chiar nimeni din toată clica de consultanți (a se citi firmele de casă a acestui parvenit) nu are un minim de neuron sa-i spună a face tâmpenii cât China de mari?

    • cum ai numarat 3 ierni? :))
      ma-ta e baba vanga?

  8. Nu există scăpare pentru ăștia. Erau falimentari de mult. E o gaură neagră fără fund în care se tot pompează bani publici inutil.

  9. ,DL FRIZT ne omoara cu gaze si stat in trafic aiurea,chiar nu vedeti oameni buni in ce hal a dereglat circulatia acest …cu comisia lui rutiera ?,De ce nu se ocupa doar de lucrurile care nu functionau bine ?,Rusine si demisia ,oricum adio viitor pt ei.

    • pai ce treaba are fritz cu semafoarele inteligente ca robu? :)))))

  10. Ii felicit pe toti care in 2020 l-au votat pe Donimic Samuie-l Guitz !

  11. Parca se lauda in primavara ca a închiriat o gara sa depoziteze cabinele? Sa primesti inca o amendă este rea vointa sa esti dddobiitocc… Asa sunt useristii

    • A închiriat o gara pt depozitarea carbunelui,dar nu cumperi certificate verzi cand deja ai mai luat o amendă? Avocatul lor asa ii sfătuiește?

  12. Articolul este atat de tendentios incat trebuie sa fii prost de-a dreptul sa nu vezi. Aceasta administratie a platit din bugetul local niste datorii imense mostenite din trecut. Imense! Sa platesti datoriile „rostogolite” de administratia Robu si sa fii luat la intrebari ca de ce nu le platesti pe toate, si nu rezolvi problema unei societati care trebuia sa fie in faliment de un deceniu…asta inseamna pentru „jurnalisti” sa fii mafiot. Sa va fie rusine ca va incasati salariul de la partide politice si ca v-ati batut joc de tot ce inseamna adevar sau stire in tara asta!

  13. Mama prostilor e tot timpul gravida. Este o axioma demonstrata zilnic.
    Daca Colterm plateate nizeriile alea numite ,,certificate verzi,, nu mai polueaza?
    Ba voi ati tanpit de tot?? Nu vedeti ce ne face mUE? Ca ne pun in cap? Au inchis Mintia si alte termocentrale pe motivul ,,poluarii,, dar in Germania redeschid tot ce polueaza!Inclusiv minele de carbune!
    Bai iobagilor!
    Cand va treziti ma???
    Cand renuntati sa mai inghititi mizeria din tv?
    Cand va reporniti creierele????

    • ue a inchis mintia? a fost vanduta la privati pentru ca statul degeaba a fost incompetent.