TIMISOARA. Infiintarea Scolii Politehnice din Timisoara, la 15 noiembrie 1920, prin Decretul semnat de Regele Romaniei Ferdinand I, a insemnat incununarea stradaniilor celor mai luminate minti de pe aceste meleaguri si ridicarea orasului de pe Bega la rangul de Civitas Academica. In paralel cu pregatirea profesionala inca din toamna anului 1920 au existat preocupari si pentru activitatea sportiva a studentilor.
S-a avansat ideea construirii unui club universitar, sau a unei societati sportive, idee sustinuta de insusi profesorul Traian Lalescu – primul director al Scolii Politehnice. Discutii cu privire la infiintare au avut loc la restaurantul Palace, la care printre altii au participat si Victor Vlad (care va deveni primul presedinte al clubului de fotbal), Ioan Zaganescu, Barbat, Petric, Rosca si Vancu … Dupa luni de framantari s-a organizat si s-a pregatit o echipa de fotbal formata la inceput numai din studenti.
Echipa de fotbal “Poli” a activat cu incepere din anul 1921 in Campionatul districtual Categoria a II-a alaturi de echipele Patria, Progresul, Dura si altele. Desi activitatea sportiva a studentilor a demarat in anul 1920/1921 si s-a conturat in primavara anului 1921, Societatea Sportiva Politehnica s-a constituit statutar la data de 4 decembrie 1921. In anul 1924 Poli promoveaza in campionatul districtual categoria I dupa meciul de baraj cu Kadima castigat de studenti cu 2–0. Pana in anul 1928 studentii au jucat pe terenul Patria si au fost antrenati din simpatie, pe gratis, de antrenorul italian Carnelli. Din 1928 studentii vor avea propria lor arena, Stiinta. In anul 1936 Poli activeaza in Divizia C, in 1941 in Divizia B iar in 1948 realizeaza visul mult dorit: promovarea in Divizia A.
Formatia timisoreana ramane 3 sezoane in prima liga, iar la finele stagiunii 1951 vine prima retrogradare. Poli încheie pe locul 12 in campionat si merge in Divizia B, unde ramane un singur sezon.
Finalul editiei 1957-1958 aduce prima mare performanta din istoria clubului, un loc 3 in campionat, la egalitate de puncte cu Steaua si Petrolul, 27, dar Poli pierde titlul la… golaveraj. In acel sezon Politehnica ajunge in finala Cupei, pe care o si castiga in fata Progresului Bucuresti cu un gol al lui Cadariu.
Din nefericire, in campionatul imediat urmator Poli retrogradeaza din nou in liga secunda, dar avea sa revina din nou dupa un an pe prima scena fotbalistica. Dupa alte doua retrogradari, la sfarsitul stagiunii 1973-1974 incheide campionatul pe 7, si joaca din nou finala Cupei, pe care o pierde in fața Jiului Petrosani cu 4-2.
Locul al treilea de la sfarsitul campionatului 1977-1978 o duce pe Poli in Cupele Europene. In primul tur al Cupei UEFA trece de MTK, cu scorul general de 3-2, dar este eliminata in turul al doilea de Honved.
La finele sezonului 1979 – 1980, Poli ajunge din nou in finala Cupei Romaniei, pe care o castiga de aceasta data cu 2-1, dupa prelungiri in fata Stelei, cu o reusita a lui Dan Păltinișanu. In sezonul imediat urmator, formatia alb-violeta ajunge din nou in ultimul act, dar de aceasta data pierde in fata marii echipe a Universitatii Craiova cu 6-0.
La jumatatea anilor 80 urmează alte două retrogradari si de fiecare data Poli revine pe prima scena. Finalul stagiunii 1989-1990 o duce din nou pe Poli in Cupa UEFA, acolo unde formatia timisoreana invinge cu 2-1 la general pe Atletico Madrid, dar este eliminata în turul al doilea cu 7-2 la general de Sporting Lisabona. In sezonul 1992-1993 Poli reprezinta din nou România în Cupele Europene, dar este eliminata cu greu de Real Madrid.
La inceputul anilor 90 începe dezastrul. Echipa este preluata de italianul Claudio Zambon, iar in 1997 formatia timisoreana ia definitiv drumul ligii secunde, după care patronul italian ia decizia mutarii echipei la Bucuresti.
O noua Poli la inceputul mileniului 3
La finalul stagiunii 2001-2002, UMT, reprezentanta Timisoarei in prima divizie retrogradeaza in liga a doua, iar orasul ramane fara reprezentanta pe prima scena. La scurt timp insa, Anton Dobos muta nou promovata AEK Bucuresti la Timisoara si ii schimba numele in Poli AEK. Echipa face unul dintre cele mai spectaculoase meciuri ale acelei toamne chiar impotriva marii rivale UTA, pe care il pierde insa cu 4-3, dupa ce la pauza conducea cu 2-0. La scurt timp, proiectului lui Dobos i se alatura si un sponsor puternic, in perosoana omul de afaceri Marian Iancu si compania Balkan Petroleum. Odata cu aceasta mutare incep si problemele din justitie. Claudio Zambon, a carui echipa ajunsese intre timp in Liga a IV-a sustinea ca el are palmaresul si culorile clubului timisorean.
Intre timp Poli creste si ajunge din nou in Cupele Europene. in sezonul 2008-2009 este eliminata in turul al doilea al Cupei UEFA de Partizan Belgrad. Un an mai tarziu, sub numele de FC Timisoara elimina Sahtiorul antrenat de Mircea Lucescu in turul al III-lea din UEFA Champions League, dupa care in play-off pierde si ajunge in grupele Cupei UEFA. Aici incheie grupa pe locul 4, cu 5 puncte, dupa egaluri cu Ajax acasa si Anderlecht in deplasare si victorie pe terenul lui Dinamo Zagreb.
Intre timp, luptele in justitie cu Claudio Zambon se incheie in februarie 2011, cand judecatorii decid ca palmaresul si culorile revin clubului patronat de Marian Iancu. La numai cateva luni de la aceasta sentinta, Federatia Romana de Fotbal o retrogradeaza pe Poli in liga a doua din cauza datoriilor. Marian Iancu isi retrage sprijinul financiar, iar Poli mai rezista un sezon in liga a doua, dupa care echipa se desfiinteaza.
Fotbalul timisorean nu moare insa. Noua administratie a orasului nu vrea sa lase Timisoara fara echipa in liga a doua, asa ca o transfera pe nou promovata ACS Recas la Timisoara si ii schimba numele in ACS Poli. Suporterii nu sunt de acord cu aceasta miscare si se alatura echipei de liga a V-a ASU Politehnica, pe care incep sa o si sutina financiar. Ambele cluburi sustin ca sunt adevarata Politehnica.
In timp ce ACS Poli a pendulat intre primele doua ligi, ASU Politehnica a promovat din divizia a V-a pana in liga secunda. In sezonul 2018-2019 ambele „Poli” au evoluat B, iar daca ASU Politehnica a ramas la acest nivel, ACS Poli a retrogradat în liga a III-a.
In prezent, ASU Politehnica este pe locul 7 in liga secunda, cu 28 de puncte, in timp ce ACS Poli este penultima in seria a IV-a a ligii a treia, pozitie care duce in liga a IV-a.
Chiar daca a stat la inceput in umbra Chinezului si a Ripensiei, apoi chiar a CFR-ului, Poli a devenit un simbol si o stare de spirit. Poli inseamna suporteri, inseamna fenomenul ultras si mai mult ca niciodata inseamna libertate. Poli nu a fost o constanta in campionate, dar a fost o constanta in inimile tuturor ce simt alb-violet. Istoria nu a fost blanda cu clubul banatean, dar povestea continua cu fiecare fular vioala si cu fiecare om care inca mai crede intr-un mit si intr-un simbol adevarat, Politehnica!
sursa foto: upt.ro,druckeria.ro