Opinia Timisoarei

La Multi Ani, Vasile! Sfantul Vasile cel Mare este sarbatorit in prima zi din an. Ce superstitii exista pentru aceasta zi

Zi importanta in calendarul crestin-ortodox, mai ales pentru cei care poarta numele Vasile sau Vasilica. Toti acestia sunt sarbatoritii primei zile din noul an si vor incinge pretutindeni petreceri.

Dar ziua de 1 ianuarie este marcata si de ritualuri menite sa aduca noroc casei, sa dea sanatate sau sa prezica viitorul. Cele mai multe obiceiuri din ziua de Sfantul Vasile au ca scop atragerea fertilitatii si bogatiei. Astfel, se merge cu „Semanatul”, „Plugusorul”, „Sorcova” si „Vasilica”, cu urari adresate individual, fiecarui gospodar in parte.

Un alt obicei raspandit este atingerea unui miel in ziua de Sfantul Vasile, acest gest aducand noroc si bogatie.

CITESTE SI: La Multi Ani, Timisoara! Revelion retro si un impresionant foc de artificii. Cum s-au distrat timisorenii la trecerea dintre ani. Foto si video

Tot in ziua de Sfantul Vasile, in general la sate, se practica unele obiceiuri de aflare a viitorului. Flacaii si fetele de varste apropiate, se adunau la casa unora dintre ei. in camera cu ferestrele acoperite se asezau pe masa 9 – 12 blide (farfurii) cu fundul in sus, fiecare acoperind cate un obiect considerat simbolic: oglinda, pieptene, busuioc, stiulete de porumb, spin, bani, paine, mici instrumente de lucru (cutit, cute, foarfece). Fetele isi alegeau cate un blid si in functie de ce gaseau sub el, descopereau, prin analogie cu obiectele, defectele sau calitatile viitorilor soti. Obiceiul este practicat mai mult in zona de nord a tarii.

Pe 1 ianuarie, de Sfantul Vasile, se zice ca e bine sa bei mult vin, existand credinta ca atat vin cat va bea omul in aceasta zi, atat sange va avea in obraz in timpul anului. Mai mult, femeile obisnuiau sa bea si sa joace fusul si furca, pentru a creste canepa peste an.

In traditia populara se mai spune ca, asa cum este musafirul din ziua de Sfantul Vasile, bogat ori sarac, asa va fi omul tot anul. Totodata, in ziua de Anul Nou, trebuie sa se arunce prin casa spice de grau, iar seara, acestea sa fie stranse, pentru a fi din nou aruncate prin camin in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pun la pastrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

Traditia populara spune ca de Anul Nou se innoiesc toate si de aceea oamenii trebuie ca in prima zi din an sa-si puna un gand bun, ca sa le mearga bine tot anul: „Atunci sa te pazesti sa nu te superi, sa nu te sfadesti, sa fii vesel si tot anul asa vei fi”.

Pentru ca familiei sa-i mearga bine tot anul si sa aiba spor, in popor exista obiceiul ca in ziua de Anul Nou sa se fiarba in oala un cap de porc, pentru ca asa cum porcul rama numai inainte, tot asa va merge si omul spre belsug.

Tot la Anul Nou, pe nemancate, fiecare om trebuie sa ia in mana unealta cu care lucreaza in timpul anului si s-o manuiasca de trei ori, pentru spor la lucru in anul ce vine.

Si in ceea ce priveste vremea, traditia populara are numeroase interpretari. Astfel, conform traditiilor, cum e ziua de Anul Nou asa va fi tot anul: bun sau rau. De asemenea, credinta populara spune ca, daca in ziua de Anul Nou e ger mare si daca pe zapada se vad multe stelute, e semn ca anul ce urmeaza va fi bun si vor fi multe cununii. De asemenea, daca in ziua de Sfantul Vasile ninge, anul ce urmeaza va fi unul imbelsugat, iar daca este senin si geros, oamenii vor fi sanatosi pe parcursul anului. Totodata, se spune ca, daca noaptea de Anul Nou este „lina si senina”, este un semn ca noul an va fi unul bun.

Exit mobile version