Aleea este gandita pentru a fi un spatiu de referinta menit sa marcheze simbolic istoria culturala a Timisoarei.
Primii muzicieni care vor avea o stea pe Aleea Muzicienilor din Timisoara sunt George Enescu si Béla Bartók. La ceremonia dezvelirii placilor memoriale vor participa, alaturi de presedintele si de membrii Asociatiei Pro Philarmonia, primarul Gheorghe Ciuhandu, Ioan Coriolan Garboni, directorul Filarmonicii „Banatul”, şi Ioan Holender, consilier al Metropolitan Opera din New York.
Inspirate de «Walk on Fame» de la Hollywood, stelele au fost realizate din marmura si bronz, dupa un concept al artistului plastic Ugron Lajos, si donate de Asociatia Pro Philarmonia.
„Este o reverenta in fata memoriei unor personalitati care au scris istorie culturala si, totodata, un gest de recuperare si de relansare in spatiul public si in cel al constiintei contemporane a unor prezente extraordinare pe scena muzicala clasica a orasului, a unui spirit care defineste in profunzime Timisoara si o plaseaza, de secole, pe axa oraselor cu vocatie culturala autentica. Aleea Muzicienilor va cuprinde 24 de stele-emblema, dedicate marilor artisti care si-au inscris numele in Cartea de Onoare a Filarmonicii Banatul, precum Strauss, Johannes Brahms, Sviatoslav Richter sau Joseph Joachim”, a declarat Emil Cristescu, presedintele Asociatiei Pro Philarmonia. Prezentarea proiectului Aleea Muzicienilor va avea loc, pe acorduri de pian, in foaierul Filarmonicii.