Lucrarile propriu-zise nu vor incepe prea curand. Aceasta cu toate ca primarul Nicolae Robu spunea inca din luna ianuarie ca macar unul dintre cele doua ar urma sa fie incluse pe bugetul local pe 2013.
”Avem studii de fezabilitate pentru Pasajul Popa sapca, pentru Pasajul Jiul, dar si pentru Solventul. Pe parcursul anului incercam sa dam drumul la lucrari. Cel mai probabil lucrarile vor incepe pe rand. As dori sa incepem cu Pasajul Jiul si cu strada Circumvalatiunii si sa continuam cu Pasajul Popa Sapca, iar apoi sa lucram la Solventul, unde avem in vedere si construirea unui nou pod peste Bega”, spunea primarul in luna ianuarie.
Conducerea Primariei Timisoara ar fi fost dispusa sa ia si credite pentru largirea pasajelor, pana la urma stabilind ca vor intra pe buget. Sau macar unul. „Doar unul dintre cele 3 pasaje (n.r. Jiul, Popa Sapca si Solventul) va fi inclus pe buget pentru 2013”, dezvaluia Robu.
Poate la rectificare?
Acum insa, dupa impartirea banilor Timisoarei si aprobarea bugetului pe 2013, pasajele pe sub calea ferata apar doar la „cheltuieli pentru elaborarea studiilor”, cu SF si PT (n.r. studii de fezabilitate si proiecte tehnice). Pasajele Jiul si Popa Sapca primesc cate 90.000 de lei, adica putin peste 20.000 de euro pentru fiecare. Pentru executie, speram la vesti bune la rectificarea bugetara din vara.
„In aceasta etapa am alocat bani numai pentru studii si proiecte, pentru ca timpul necesar pentru realizarea proiectelor si documentatie de executie este mai lung decat cel estimat esential, avand in vedere ca CFR necesita o analiza a proiectelor dupa criterii propri, ceea ce nu se intampla la alte tipuri de lucrari si, adaugand si acel interval de timp in coroborare cu faptul ca abia in luna aprilie, din motive independente de noi, am putut vota legea bugetului, nu mai este fezabil sa inceapa executia in prima jumatate a anului. De indata ce vom avea studiile de fezabilitate finalizate, vom face o rectificare de buget si vom incepe unul dintre aceste proiecte, cel mai probabil proiectul Jiul”, este noua promisiune a primarului Nicolae Robu.
Potrivit edilului sef al Timisoarei, se poarta discutii si cu reprezentantii CFR, proiectele si documentatia trebuie sa fie avizate si de cei de la CFR.
„Suntem in grafic, eu inca pot afirma ca unul dintre aceste subpasaje va putea demara ca lucrare de executie inca in 2013, daca licitatia de executie pentru contractarea executantului va decurge fara probleme. Aici nu depinde de noi, daca la o licitatie ti se prezinta o oferta neeligibila, daca se depun contestatii, e posibil sa se prelungeasca termenul de achizitie a executantului incat sa vina iarna. Atunci nu ar fi vina mea ca nu putem sa incepem o astfel de lucrare”, a conchis Robu.
Si strada Jiul, care duce la pasajul cu acelasi nume, va avea patru benzi, de la Splaiul Nicolae Titulescu pana la bulevardul Republicii. Pe sub pasaj, conform proiectului, vor fi insa cinci benzi de circulatie, doua spre strada Circumvalatiunii si trei spre bulevardul Republicii. Totodata, constructorii vor analiza si posibilitatea modificarii inaltimii sub pasaj.