TIMISOARA. Au inceput la Timisoara momentele de comemorare a Revolutiei Romane, la 33 de ani de la ziua de 15 Decembrie, cand se aprindea scanteia revoltelor la Biserica Reformata din Piata Maria, unde pastorul Laszlo Tokes era evacuat de autoritati.
Prezent la manifestari, joi, la Timisoara, pastorul reformat a declarat ca Revolutia a fost fructul solidaritatii romano-maghiare. Laszlo Tokes a adaugat ca, la inceputul anilor ’90, s-a discutat ca data de 16 Decembrie sa devina Ziua Nationala a Romaniei, insa ”cealalta data a castigat majoritatea”, o data care ”nu ne uneste, ci ne dezbina”, crede el.
CITESTE SI: Noi nu uitam. Se aprindea scanteia Revolutiei de la Timisoara in 15 Decembrie 1989, in Piata Maria. Foto
”In spiritul Asociatiei 15 Decembrie, ziua solidaritatii romano-maghiare, la forumul de astazi vom privi inapoi, la inceputuri, demonstrand ca Revolutia, intr-un fel, a fost fructul solidaritatii romano-maghiare si a inceput in ziua de 15 decembrie, o zi care are simbolica ei, datele, de altfel, au simbolica si mesajul lor. Sa ne gandim numai la ziua de 1 Decembrie care pentru romani inseamna altceva decat pentru maghiari. Chiar de aceea, ungurilor nu le place ca aceasta data nu ne uneste, ci ne dezbina, contrar cu aceasta zi a sarbatorii nationale a romanilor. Ştiti ca in ’90 au fost propuneri ca Ziua Nationala a Romaniei sa fie pusa la 16 Decembrie, in mod gresit ca 15 Decembrie a fost inceputul, dar, totusi, opozitia romaneasca s-a gandit la simbolica zilei de 16 Decembrie, ca fiind o data care ne uneste pe toti cetatenii Romaniei. E pacat ca cealalta data care a castigat majoritatea voturilor din Parlamentul Romaniei. S-a hotarat in acceptarea datei de 1 Decembrie 1918. De altfel, respectam si luam la cunostinta cu solidaritate ca aceasta este Ziua Nationala a Romaniei si acceptam aceasta data, dar, dupa parerea noastra ar fi fost mult mai bine sa se accepte aceasta zi de unitate romano-maghiara, ceea ce reprezinta 15-16 Decembrie”, a declarat Laszlo Tokes.
Pastorul reformat a dezvaluit ca va propune doua proiecte de cercetare a Revolutiei din Decembrie 1989.
”Voi propune la Forumul de astazi ca asociatia noastra sa formeze un comitet si sa accepte doua proiecte de cercetare privind inceputurile solidaritatii romano-maghiare care a tinut foarte scurt timp si care s-a prelungit intr-un dialog efervescent romano-maghiar care s-a prelungit in anii ’90. Apoi voi propune un alt proiect de cercetare privind cum s-a distrus acest spirit al Timisoarei, spiritul solidaritatii romano-maghiare, in mod voit, prin metodele securitatii. Vrem sa demonstram prin aceste doua proiecte cat de mult am castigat prin solidaritatea romano-maghiara fara precedent pana atunci si cat am pierdut prin distrugerea acestui spirit care se continua prin valuri anti-maghiare din istoria post-revolutionara a Romanei. E pacat ca national-comunismul a supravietuit si este vointa Asociatiei noastre unitara sa reintoarcem la acest spirit al Timisoarei un spirit care este in relatie cu spiritul transilvanean, acel spirit al pluralismului cultural”, a declarat Tokes.
Laszlo Tokes a tinut sa clarifice si de ce le-a cerut oamenilor care s-au adunat in 15 Decembrie 1989 in fata Bisericii Reformate din Timisoara, sa plece acasa.
”As vrea sa clarific o stare de fapte pe margine careia mi se fac reprosuri, mi se spune ca de ce i-am trimis acasa pe cei care s-au adunat in apararea mea in 1989, parca as fi facut o eroare ca nu mi-am asumat spiritul revoltei impotriva dictaturii. Eu am fost foarte mandru in acele zile cand nu numai enoriasii mei, ci toata suflarea timisoreana s-a adunat si ne-au sprijinit in cauza noastra dreapta, a mea, a bisericii mele. Ne-a unit dorinta de libertate. Eram multumit si mandru in suflet ca aceasta manifestatie de simpatie s-a produs si am fost recunoscator fata de oameni, dar pe de alta parte am simtit intreaga raspundere fata de acesti oameni. I-am trimis acasa sa le apar siguranta vietii lor”, a explicat pastorul.