Fostul campion mondial de box a urmat mai intai cursurile Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii de Vest, iar acum a abolvit cu brio si masterul de Educatie fizica si sportiva, din cadrul aceleasi facultati.
„Am ales sa fac aceste studii la Timisoara pentru ca Timisoara mi-a deschis drumul in box, aici am avut primul meci international in 1986 si am pasit cu dreptul in lumea boxului. Imi place acest oras, aveti oameni minunati si cred ca ar trebui sa fiti mandrii. Eu va spun din suflet: iubesc Timisoara. Se vede ca respect si culorile, mi-am pus camasa violet’, a
glumit Doroftei.
‘Mosul’ a impresionat comisia la sustinerea lucrarii de disertatie. Presedintele Federatiei Romane de Box si-a ales ca tema a lucrarii, pregatirea copiilor cu varste intre 14 si 16 ani, insa membrii comiei de examinare au fost foarte curiosi sa afle mai multe din secretele care stau in spatele unui fot campion mondial la box profesionist. Alaturi de Doroftei si-a dat
masterul si fostul campion Adrian Diaconu. „Ne-am asteptat sa fie mult mai greu, dar nu a trebuit sa citim prea mult din ce am pregatit, am povestit din viata noastra de sportivi si asta cred ca a impresionat, pentru ca am spus exact ce trebuie facut ca sa ajungi campion mondial, medaliat olimpic si de ce nu, campion mondial profesionist. Toate astea sunt dobandite prin munca, prin efort si foarte important, daca nu stii sa-ti dozezi efortul, nu o sa ajungi niciodata acolo unde trebuie. Noi am reusit, dar sa nu credeti ca am reusit singuri, trebuie sa le multumim mereu celor care ne-au ajutat si ne-au dat puterea de a face asta, de a fi sportivi si de a fi oameni. Asta trebuie sa inteleaga si cei care vin din urma, ca se poate, iar noi incercam sa-i ajutam”, a spus Doroftei, care si-a ales tema lucrarii de disertatie pe ceea ce ii place cel mai mult: „Am avut pregatirea copiilor intre 14 si 16 ani, lucru pe care stiu sa-l fac cel mai bine. Cu copiii e cel mai usor sa lucrezi ,trebuie sa stii sa te joci cu ei, pentru ca boxul se invata prin miscare, nu trebuie sa fie o regula strica, doar saii indrumi spre calea cea buna, sa ii inveti sa stea in garda, sa loveasca, sa aiba viteza de reactie, forta”, a mai spus Doroftei.
VEZI FOTO PE www.fortaviola.ro!
Fostul campion mondial profesionist spune ca boxul romanesc poate avea un viitor promitator. Intrebat daca va aparea curand un nou Dooftei, cel poreclit „Mosul” a reactionat imediat:’Nu trebuie sa avem un nou Doroftei, trebuie sa avem noi sportivi,
care sa duca flacara mai departe. Nu vrem sa mai avem nici un alt Doroftei, nici alt Vastag, trebuie sa avem un nou Nicolae Ilinca, sa incepem o noua generatie in care sa crestem olimpici. Si atat eu cat si Vastag, toti cei din Federatia Romana de Box facem tot ce trebuie ca sa crestem aceasta generatie. Si pentru asta trebuie sa ma studiem, sa mai invatam, pentru ca altfel nu se poate”, a concluzionat Doroftei.
Dupa sustinerea cu brio lucrarii de disertatie, Leonard Doroftei’ a fost invitat de rectorul Marilen Pirtea sa semneze in Cartea de Onoare a Universitatii de Vest, iar „Mosul” a ales sa deseneze si o manusa de box pe langa mesajul scris. „Este clar ca care va fi urmatoare facultate pe care o va urma domnul Doroftei in cadrul Universitatii nostre, cea de Arte si Design”, a glumit Marilen Pirtea.
„Cred ca cel mai important este ca prin exemplele acestor mari campioni, tineretul sa inteleaga ca se poate, sa preia aceasta mentalitate de invingatori, de castigatori. Capacitatea lor de motivare, de dorinta de a fi cei mai buni este un factor determinant, pe langa munca enorma pe care trebuie sa o depuna. Ne bucuram ca Leonard Doroftei si ceilalti campioni au ales Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Timisoara ca si centru in care sa-si perfectioneze teoretic pregatirea pe care o au si, de ce nu, sa ne transmita si noua multe din cunostintele pe care le-au dobandit in activitatea lor practica. Acest lucru confirma traditia ca universitatea de Vest prin Facultatea de Educatie Fizica si Sport ajuta la intregireacunostintelor unor mari campioni, plecand de la gimnastica, pentru ca Simona Amanar, Maria Olaru, Andreea Raducanu, Lavinia Milosovici, toate au fost absolvente ale Univeristatii de Vest, mai intai ca studente, apoi la studiile de masterat si ajungand la fotbal, pentru ca si Cristian Chivu sau Cosmin Contra au studiat aici. Acum a avenit randul boxului sa fie medaliat cu aceasta diploma de master la Universitatea noastra si ne bucuram mult”, a adaugat rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea.