TIMISOARA. Mii de voluntari ai campaniei Let’s Do It, Romania! sunt asteptati sa participe la campania de toamna de curatare a judetului. Mormanele de gunoi vor fi cartate in urmatoarea perioada.
Decizia organizarii actiunii de toamna Let’s Do It, Romania! in Judetul Timis are la baza solicitarile venite din partea mai multor echipe de voluntari, dar si din partea unor primarii care in actiunea din primavara nu au reusit sa finalizeze curatenia.
Let’s Do It, Romania isi propune sa curete deseurile din Judetul Timis, din arealele naturale (zonele din afara oraselor).
„In 29 Septembrie exista posibilitatea sa fie luate in vizor si unele zone din Municipiul Timisoara. Diferenta majora fata de editiile anterioare este ca impreuna cu Garda Nationala de Mediu si cu reprezentantii primariilor implicate in campania din toamna va fi conceput si implementat un plan de prevenire si mentinere a curateniei in zonele curatate. Acest plan va fi finalizat si va incepe implementarea lui in luna octombrie”, explica Radu Rusu, coordonatorul campaniei.
Principala etapa in campania din septembrie, ca de altfel in toate campaniile LDIR, este cartarea – identificarea si inventarierea mormanelor de gunoi aruncate ilegal Judetul Timis. Inscrierea mormanelor de gunoi va fi facuta in aplicatia on-line, de pe http://app.letsdoitromania.ro.
Plecand de aici organizatorii vor face o estimare a volumului de deseuri ce urmeaza sa fie adunate in 29 Septembrie cu sprijinul voluntarilor si se vor concentra pe zonele cele mai murdare. De asemenea va fi terminata si ecologizarea Padurii Verzi.
„Toti cei care vor sa participe in 29 Septembrie la Let’s Do It, Romania! Judetul Timis se pot inscrie pe http://app.letsdoitromania.ro. Cei care doresc sa se implice si in organizarea actiunilor la nivel local sunt rugati sa-si anunte interesul la adresa de e-mail: timis@letsdoitromania.ro. In 12 mai s-au implicat si au contribuit la reusita campaniei 42 primarii, 3858 de voluntari, dintre care 2013 elevi de la 62 de scoli, licee sau colegii din judet”, precizeaza Radu Rusu.
Au fost stransi 7.000 de saci (aproximativ 430 metri cubi) dintre care 2.000 cu materiale reciclabile – plastic, pet, aluminiu. Media sacilor stransi de voluntari a scazut de la 2,30 in 2011 la 1,82 saci de persoana in 2012, dovada ca rezultatele sunt vizibile – Timisul este mai curat. Au mai participat cu voluntari 21 de companii si 14 ONG-uri din Judetul Timis. 12 operatori de salubritate au sprijinit actiunea cu ridicatul si transportul sacilor de gunoi.