TIMISOARA. Proiect vechi si ambitios pentru un stadion la Timisoara aprobat, in sfarsit, de Guvern.
Este vorba despre stadionul Stiinta al Universitatii Politehnica ce va fi complet reabilitat, iar in zona vor aparea facilitati moderne atat pentru studenti, cat si pentru spectatorii care vor veni la meciuri, dar si pentru cei care vor dori sa joace fotbal ori doar sa faca miscare.
„Investitia in valoare de 49 de milioane de lei a fost aprobata in Consiliul Interministerial de Avizare a Lucrarilor Publice de Interes National si Locuinte si va fi finantata din bugetul Ministerului Educatiei Nationale. Terenul pe care se vor realiza constructiile are peste 5000 de metri patrati, iar lucrarile vor dura 36 de luni„, a anuntat pe pagina sa de Facebook secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Catalin Iapa.
Conform proiectului, terenurile sintetice de fotbal aflate in prezent in spatele minitribunei de metal, dar si constructia din apropiere si gardul de beton vor disparea. Pe locul acestora urmeaza sa fie construit un imobil de trei etaje. La parterul acestuia urmeaza sa fie amenajate locuri de parcare pentru autoturisme si autocare, vestiare, grupuri sanitare, o sala de conferinte si un cabinet medical.
La etajul 1 urmeaza sa fie amenajate tot locuri de parcare, dar si toalete pentru suporteri si o serie de spatii tehnice. Alte locuri de parcare urmeaza sa fie amplasate la etajul al doilea.
La etajul al treilea vor fi realizate doua terenuri de minifotbal, dar si vestiarele aferente acestora si o cafenea.
In fata cladirii, catre teren, urmeaza sa fie amenajata si o tribuna, mai mare decat cea aflata acolo in prezent.
Valoarea totala a investitiei este de 49.035.769 de lei, cu TVA. Durata de realizare a investitiei ar fi de 36 de luni, iar banii vor veni din bugetul Ministerului Educatiei Nationale.
Stadionul Stiinta a fost inaugurat pe data de 28 iunie 1928 si la acea vreme se numea Arena Politecnica. Stadionul a fost casa Politehnicii Timisoara vreme de 35 de ani si a fost modernizat in mai multe randuri. Ultimele amenajari au fost facute in 2012, cand ASU Politehnica juca si primul meci in nocturna din istorie pentru o echipa de Liga a V-a.
Odata cu lucrarile ce vor fi realizate, stadionul Stiinta va deveni cel mai modern din Timisoara, din moment ce alte stadioane sunt in stare avansata de degradare sau distruse ori doar pe cale sa fie reabilitate sau reconstruite.
Stadionul Dan Paltinisanu a ajuns la 57 de ani de existenta si a gazduit si in acest sezon meciuri de fotbal si de rugby. La inceputul lunii februarie, topografii au venit pe gazonul fostului 1 Mai pentru a face masuratorile necesare in vederea intocmirii documentatiei pentru ridicarea viitoarei arene. In acest moment se intocmeste Studiul de Fezabilitate, dupa ce Compania Nationala de Investitii a incheiat o prima licitatie, castigata de doua firme din Bucuresti.
Stadionul CFR este ocupat in prezent de spitalul de campanie ce urmeaza sa preia bolnavi de coronavirus. Avand in vedere sapaturile facute in zona, nu se stie cand, sau daca, se va mai putea juca fotbal pe acest gazon.
Stadionul Electrica este casa celor de la Ripensia si ACS Poli Timisoara si inainte de instaurarea starii de urgenta au fost incepute si acolo lucrari de modernizare a tribunei acoperite. Aici urmeaza sa fie amplasate scaune pentru suporteri si sa fie amenajata o masa a presei.
Stadionul Gheorghe Rascanu este casa rugbystilor de la Saracens, insa aici nu s-a mai jucat de mai bine de un an. Intre timp, gazonul a fost refacut, dar si tribuna metalica a fost modernizata.
Revenind la sportul rege, la doi pasi de stadionul Electrica se afla ruinele fostului stadion UMT, care in zilele noastre este doar un teren plin de buruieni. Au mai ramas doar putine lucruri care amintesc ca in urma cu aproape doua decenii aici veneau Rapid, Steaua sau Universitatea Craiova.
Fotbal se mai poate juca in Timisoara si pe stadioanele Ciarda Rosie, pe care a evoluat o vreme si Ripensia Timisoara, si Colterm, acesta din urma fiind rezervat insa juniorilor.