TIMISOARA. Dupa mai bine de doi ani de cand au inceput lucrarile, a fost redeschis Parcul Central din Timisoara, iar de azi isi asteapta vizitatorii cu o infatisare schimbata.
Parcul a fost amenajat dupa modelul gradinilor vieneze, are alei noi, foisoare, o harta a cetatii realizata din mozaic, dar si un mini-labirint din gard viu, in forma unei frunze de Ginkgo Biloba. De asemenea, in parc exista un patio spaniol, iar in foisorul montat in mijlocul parcului, oricine doreste poate canta la una dintre cele doua pianine.
„Modernizarea a constat in realizarea de noi aranjamente florale,plantarea de arbori si arbusti, refacerea gazonului cu covor de iarba pe suprafete foarte intinse, refacerea aleilor, a mobilierului urban, instalarea unui sistem de irigare si realizarea unui foarte frumos foisor. S-au amenajat 5232 de metri patrati de alei din pavele, 5960 de alei asfaltate si 440 de metri patrati sunt alei nou create cu pavele dopiot. S-au plantat 4635 de arbori si arbusti, 1398 de plante perene, 280 de tradafiri, peste 20.000 de flori anuale. S-au transplantat 302 arbori si arbusti. Au fost montate 8 pergole, la fiecare pergola a fost plantata o alta specie de liane. S-au gazonat 56.200 de metri patrati de suprafata de peluza.S-a instalat un sistem de irigare, atat prin aspersiune, cat si prin picurare. S-a amenajat acel pavilion ce va fi dedicat si unor evenimente culturale si divertisment de anvergura redusa. Au fost amenajate 3 gradene, la frunza de Ginkgo Biloba, la patio si la intrarea dinspre podul Maria. S-au montat 134 de banci pentru ca vrem ca lumea sa se bucure cu adevarat de acest parc, 56 de scaune si 112 cosuri de gunoi. Nu in ultimul rand a fost inlocuita conducta de apa potabila ce traversa o parte din parc si s-a montat un apometru. Nu as vrea ca cei care obisnuiau sa joace sah in acest parc sa se necajeasca. Am refacut zona pentru sahisti, are o multime de mese. Am asigurat conditii incomparabil mai bune pentru a-si satisface aceasta pasiune pentru acest sport minunat care este sahul. As vrea sa mai subliniez doar ca si monumentul mare al Eroilor este mult mai bine pus in valoare. Au fost inlaturate din jurul sau anumite constructii pe care le-am considerat neavenite. Acum este cum ar trebui, in mijlocul unui platou, omagiu eroilor neamului”, a spus primarul Nicolae Robu.
Zona sahistilor a fost si ea complet reamenajata, acolo fiind montate mai multe mese si banci. Un detaliu aparte a fost si infiintarea unei zone dedicate nevazatorilor, care au si ei la dispozitie mai multe mese speciale, pentru jocul de sah.
Lucrarile la Parcul Anton Scudier au fost realizate de catre firma Lovrintim si au durat ceva mai mult de doi ani. Valoarea investitiilor se ridica la aproape 8 milioane de lei.
Parcul Scudier, cum era numit in secolul XIX, este mentionat pentru prima data in anul 1870, ca fiind cimitirul orasului. Initial, a fost amenajat in stil englezesc, cu peluze intinse, in anul 1860, de catre generalul Anton Scudier. Dupa cele doua razboaie mondiale insa, parcul a fost reorganizat prin plantarea de copaci si largirea spatiului destinat locului de promenada. Din aceasta perioada, au mai ramas cateva exemplarele de arbori respectiv platani, stejari si frasini si cateva exemplare exotice de nuc negru american, salcam japonez si castan salbatic.
Stilul de ansamblu al parcului este determinat ca fiind unul mixt, dar amenajarea actuala este mai degraba una partial geometrica. Stilul geometric este prezent doar pe cele doua alei principale, restul parcului are un caracter peisager, pe alocuri de masiv inchis forestier.