TIMISOARA. Retehnologizarea companiei de termoficare a Timisoarei intra intr-o noua etapa. Desi plina de datorii, ce insumeaza zeci de milioane de euro, Colterm nu e lasata sa moara, Primaria sustinand in repetate randuri ca va gasi solutii pentru retehnologizarea paguboasei societati.
De-a lungul timpului a crescut subventia pentru caldura, dupa scumpirea gigacaloriei si i-a tot acoperit datoriile istorice, a luat credit, s-a pus chezas pentru un altul si a cumparat certificatele verzi fara de care Colterm ar fi pus demult lacatul pe poarta.
Joi, Primaria Timisoara a lansat o licitatie pentru retehnologizare la compania de termoficare.
Municipalitatea vrea sa incredinteze „Proiectarea si executia de reabilitare a reţelei de termoficare pentru proiectul “Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, iar documentatia a fost postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.
Suma estimata este de 116.803.606 lei fara TVA, adica 28.957.560 euro cu TVA.
Este vorba de bani europeni, pentru care in vara anului trecut a fost iscalit contractul de finantare de catre fostul ministru al Fondurilor Europene, iar proiectul se va derula prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM si ar trebui sa sporeasca eficienta energetica a Colterm.
Contractul de lucrari e impartit in 2 loturi.
Primul prevede proiectarea si executia reabilitarii a 9,067 km de retea termica primara, iar cel de-al doilea, reabilitarea a 20,095 km traseu de retea termica secundara.
Termenul de realizare a investitiei este de 24 luni, din care 3 luni proiectare si 21 de luni executie, la care se adauga perioada de Notificare a Defectelor de minim 36 luni de la data emiterii Procesului Verbal de Receptie la terminarea lucrarilor.
Firmele interesate sa participe trebuie sa faca dovada ca au personal specializat si sa arate lucrarile similare executate in ultimii 5 ani.
Termenul pana la care companiile interesate sa prea contractul isi pot depune ofertele este 17 martie.
In 2010, administratia Ciuhandu reusea sa obtina 72 de milioane de euro pentru tehnologizarea Colterm.