TIMISOARA. Va fi inzestrata cu lucrari de pictura biserica parohiala de la Manastirea Izvorul Miron de la Romanesti, din judetul Timis, cunoscuta si drept ‘Voronetul Banatului’.
Arhiepiscopia Timisoarei organizeaza o licitatie si asteapta ofertele de la pictori de categoria I. Acestea trebuie insotite de un CV si portofoliu de lucrari ce urmeaza a fi analizate in sedinta Consiliului manastiresc peste trei saptamani.
„MĂNĂSTIREA IZVORUL MIRON – ROMÂNEȘTI, Arhiepiscopia Timișoarei, organizează licitație pentru adjudecarea lucrărilor de pictură a bisericii parohiale (a fresca), pentru pictori categoria a I-a.
Pictorii interesaţi vor prezenta parohiei, până cel târziu 22.07.2024, ofertele de execuție însoțite de CV-ul şi portofoliul de lucrări, acestea urmând a fi analizate în şedinţa Consiliului mănăstiresc din data de 23.07.2024, de la ora 18:00.
Ofertele se vor trimite la adresa: MĂNĂSTIREA IZVORUL MIRON-ROMÂNEȘTI, sat. ROMÂNEȘTI, comuna TOMEȘTI, nr. 71, jud. Timiș. Persoană de contact: stareță – monahia Harisa Cruceanu, tel. 0741 707722„, transmit reprezentantii Mitropoliei Banatului – Arhiepiscopia Timisoarei.
In 1910, dupa ce a mers sa sfinteasca biserica din Faget, Miron Cristea, Episcopul Caransebesului si viitorul prim Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a facut o vizita canonica in eparhie. Cu acest prilej, la 23 iulie, in fata a zece mii de credinciosi, a savarsit Sfanta Liturghie in aer liber, in dreptul unui izvor cu apa calda tamaduitoare. In amintirea zilei si a importantei vizite, oamenii au numit locul Izvorul Miron. Au inaltat acolo o troita si, apoi, o biserica si o cladire pentru calugarii care aveau sa formeze o mica manastire. Cel care a deschis lista ctitorilor a fost insusi Elie Miron Cristea, care a donat 1.000 de coroane si, in cinstea caruia, pana astazi, biserica poarta hramul Sfantului Ilie Tesviteanul.
Biserica a fost construita in forma de nava, din piatra si caramida, pe o fundatie de piatra. Abia dupa 1979, cand s-au inceput lucrari de reparatii pentru toate cladirile existente, s-au pregatit si peretii bisericii pentru pictura. Asa a devenit Manastirea Izvorul Miron cunoscuta drept „Voronetul Banatului”. De la cornise pana la soclu, biserica a fost impodobita complet, pe exterior – in registrul de sus fiind redate scene din minunile Mantuitorului, in cel din mijloc, sfintii mucenici, iar in cel de jos, icoana sinaxar a Sfantului Prooroc Ilie.
Paraclisul de iarna are hramul Izvorul Tamaduirii. O bogatie a manastirii este, din 1993, muzeul in care se gasesc icoane pe tabla, sticla si lemn, o cadelnita din Tara Sfanta, din 1965 si carti vechi.