Acest document de 11 pagini, care inlocuieste un altul datând din 1999, a fost adoptat in prima dintre cele doua zile ale summitului Aliantei Nord-Atlantice, de la Lisabona.
Ca o noutate, el mentioneaza un sistem antiracheta menit sa protejeze populatiile si teritoriile NATO, care va fi „unul dintre elementele centrale ale apararii colective”.
O cooperare va fi propusa Moscovei in acest domeniu, adauga documentul, inaintea unui summit NATO-Rusia.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si-a exprimat speranta ca inca de sâmbata Rusia va anunta cel putin reluarea cooperarii cu Alianta privind un proiect mai putin ambitios, deoarece este limitat la militari in actiune, care a fost intrerupta la inceputul lui 2008.
Presedintele american, Barack Obama, a salutat faptul ca aliatii au ajuns la un acord „pentru a dezvolta un sistem de aparare antiracheta suficient de puternic pentru a acoperi teritoriul european al NATO si populatiile sale, precum si Statele Unite”.
Intr-o faza ulterioara, acest scut instalat in Europa ar putea contribui de asemenea la apararea americanilor, un element care a fost de altfel la originea suspiciunilor pe care le avea Moscova inca de la inceput privind motivele occidentalilor.
„Conceptul strategic” nu mentioneaza nici tari precum Iranul, nici regiuni ca Orientul Mijlociu, care se presupune ca ar constitui o amenintare de proliferare balistica si nucleara care sa justifice instalarea scutului. Turcia a obtinut ceea ce dorea in aceasta privinta.