TIMISOARA. Mai este doar un pas pana cand compania de termoficare din Timisoara ar putea intra in faliment, daca in urmatoarele 20 de zile nu vor fi cumparate certificatele CO2 aferente anului 2021. Sfarsitul lunii aprilie este termenul pana la care administratia locala trebuie gaseasca solutii pentru a le achizitiona, in caz contrar Timisoara risca o noua amenda, dupa cea primita si neachitata anul trecut.
Administratia Fritz s-a ‘lepadat’ complet de Colterm si chiar a cerut ca premierul Romaniei sa rezolve problema certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera la Bruxelles, spunand in repetate randuri ca primaria nu are nicio obligatie sa cumpere certificatele de poluare.
In asteptarea celei de-a doua amenzi, Alin Nica si Cosmin Tabara anunta ca au intocmit o lista cu solutii pe termen mediu si lung pentru a salva Colterm de la faliment si pentru a putea fi asigurate in continuare apa calda si caldura pentru abonatii din Timisoara. Despre unele dintre proiecte, liberalii au mai vorbit si in trecut.
„Exista solutii, ele trebuie luate acum si nu mai tarziu, trebuiau luate ieri, dar nu tine de noi sa rezolvam aceste probleme, ci de cei care conduc primaria si si-au numit oamenii in CA al Colterm, respectiv politrucii USR.
Care sunt solutiile? Sunt cateva proiecte pe termen mediu si lung si cateva pe termen scurt.
Pe termen mediu, am identificat 4 proiecte, cu surse de finantare, care ar face din Colterm o societate moderna, care sa profite de oportunitatile date de piata energiei, in care noi prevedem ca vor fi investitii semnificative pentru a decupla operatorii de dependenta de gaze. Proiectele sunt in aceasta zona, care e foarte apropiata de mesajele pe care USR le transmite in spatiul public, ca ei sunt verzi.
1. O centrala de energie bazata pe energia geotermala – aici deja se fac pasi concreti, intr-o comuna periurbana exista un astfel de potential, si suntem in discutii avansate cu o societate austriaca, spre a face un proiect pilot. Produsul rezidual de la aceasta centrala geotermala se poate folosi pentru producerea energiei termice. Finantarea e din bani privati, primaria doar trebuie sa aiba bunavointa spre acest lucru. In 19 aprilie avem o intalnire la care este invitat si primarul Timisoarei, pentru a face pasi pentru concretizarea acestei investitii.
2. Realizarea unei instalatii de cogenerare bazata pe hidrogen. In prezent exista una la Colterm, pe ardere carbune. Si aici, produsul secundar este caldura ce poate fi folosita in scopul de activitate pe care Colterm il are. Cei din Mehedinti doresc sa faca o fabrica de productie de hidrogen prin PNRR, deci am putea si noi sa facem.
3. Realizarea unui biodigestor, care sa accelereze descompunerea deseurilor biodegradabile. Finantare pe POIM. Si, problema penalitatilor, ca mai sunt niste penalitati, pentru neindepliniriea tintei de colectare selectiva, iar deseurile biodegradabile sunt in categoria celor care pot fi refolosite, pot fi folosite pentru generarea de caldura.
Toate aceste 3 proiecte sunt generatoare de certificate verzi, deci primaria ar putea sa castige pe doua sau trei fronturi. Dar pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie actionat acum. PNRR vine acum si nu ne mai intalnim cu el. POIM se incheie anul viitor si nu ne mai intalnim cu el. Investitorul privat isi arata acum disponibilitatea si s-ar putea ca pe viitor sa nu ne mai intalnim cu el.
4. Se refera la o intrebare pe care nimeni nu si-a pus-o pana acum. Ce se intampla cu caldura reziduala din instalatia de cogenerare de la Colterm vara. Toate primele 3 proiecte produc incontinuu caldura. Ideea noastra este sa facem un centru olimpic de inot la Chisoda sau la Colterm, care sa foloseasca aceasta energie care, altfel, s-ar pierde, si sa incalzeasca aceste bazine. Sursa de finantare este CNI, care face acest tip de investitii„, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Pe de alta parte, prima masura pe termen scurt pe care liberalii o propun este cea de gasire din timp a furnizorilor de carbune pentru iarna viitoare.
„E foarte important sa asiguram caldura pe tot parcursul anului, sa ne organizam inca de acum, pentru ca, altfel, ne vom regasi in situatia in care am fost si anul trecut. Inca din mai – iunie ceream sa se refaca stocul de carbune, sa acumulam materia prima cu care sa producem energia, si astfel nu ne-am fi regasit niciodata in situatia in care am fost, sa facem oamenii sa sufere, sa inchidem scolile, spitalele sa stea fara caldura si sa ajungem ca oamenii sa faca donatii de paturi si plapumi. Au fost momente rusinoase pentru Timisoara.
Propunem ca inca de acum sa incepem negocierea contractelor pentru toamna- iarna. Trebuie sa gestionam bugetul, sa nu-l risipim pe proiecte inutile, ci sa distribuim banii astfel incat caldura sa fie asigurata pentru iarna care vine. Contractele trebuie negociate de acum, si obtinem un alt pret si pentru carbune, si calitatea e mai buna. De aici au fost si problemele legate de consumul de carbune care s-a facut in cantitate mai mare, cu eficienta mult mai mica. Astea sunt lucrurile la care trebuie sa ne gandim pe termen scurt„, a precizat viceprimarul liberal Cosmin Tabara.
O alta situatie care va afecta compania de termoficare este cea a debransarilor. Pe langa iesirea din sistem ilegala, la care au recurs deja peste zece mii de timisoreni, autoritatile locale se asteapta ca, odata cu cresterea temperaturilor, tot mai multi abonati sa renunte la serviciile Colterm si sa isi instaleze centrale de apartament. Iar un numar mare de debransari ar aduce dupa sine alte probleme primariei, intrucat in prezent se deruleaza un proiect de inlocuire a retelei de termoficare, din fonduri europene, or daca nu mai au cui sa furnizeze caldura prin noile conducte, reprezentantii Primariei Timisoara, entitate care desfasoara proiectul, risca sanctiuni din partea Uniunii Europene.