TIMISOARA. Multe case si apartamente din Timisoara isi asteapta noii proprietari chiar si ani la randul.
Motivul pentru care se impotmolesc tranzactiile este, in majoritatea cazurilor, pretul exagerat cerut de actualii proprietari. Multi isi supraevalueaza locuinta pe considerente emotionale, din cauza finisajelor care acum nu mai sunt in trend sau pur si simplu pentru ca nu se grabesc sa vanda imobilul, convinsi ca ‘se va gasi cineva sa dea cat cer‘.
‘Sunt oameni care tin la bani, sunt cei care ruleaza banii si nu neaparat au nevoie de cash si atunci se gandesc pur si simplu doar la castig. Mai sunt oameni care supraevalueaza proprietatile, pentru ca au investit in urma cu multi ani in materiale costisitoare care, insa, acum nu mai sunt de actualitate, pentru ca zi de zi apar noi tehnici de constructie si noi tendinte in finisaje, iar proprietatile acestea, in fapt, se devalorizeaza, insa proprietarii tin de pret‘, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Roxana Iordanescu, managerul unei agentii imobiliare din Timisoara.
Conform specialistilor in domeniul imobiliar, cumparatori cu banii jos sunt destul de putini, circa 5-10% din totalul celor care isi cumpara o locuinta. Acestia sunt oamenii care si-ar putea permite un apartament sau o casa foarte scumpa.
‘In acest moment, in piata, intre 5 si 10 % exista oameni cu bani cash. Diferenta de 90-95%, care fluctueaza in functie de perioada anului, o reprezinta oameni care cumpara prin credit, Prima Casa sau ipotecar. Cand se da drumul la creditul Prima Casa se cumpara predominant pe prima casa, iar in momentul in care se termina fondurile, balanta se inclina spre creditele ipotecare‘, a mai spus Roxana Iordanescu.
Astfel, in Timisoara, se tranzactioneaza apartamente care costa pana in 100.000 de euro si case cu un pret de pana la 160.000 de euro. Locuintele care costa mai mult stau in piata, in general, intre 6 luni si un an, iar cele supraevaluate stau la vanzare chiar si ani de zile pana sa isi gaseasca un nou proprietar.
De regula, casele si apartamentele ale caror stapani le tin cu anii se gasesc fie in zona centrala, iar proprietarii invoca ‘pozitia excelenta‘, fie in cartierele rezidentiale de case si atunci accentul e pus pe ‘generozitatea spatiului si finisajele exceptionale‘. Vorbim,in unele cazuri, de proprietati pentru care se cer preturi uriase, unele depasind chiar si 400.000-500.000 de euro.
In plus fata de proprietatile scoase la vanzare care nu sunt accesibile oricui, in Timisoara exista si locuinte de inchiriat care genereaza doar praf, taxe si impozite si asta pentru ca proprietarii au supraevaluat locuinta si nu sunt dispusi sa negocieze pretul.