Opinia Timisoarei

Locuitorii din Timis nu sunt multumiti de interactiunea dintre autoritati si cetateni si vor camine culturale. CJ Timis are, in schimb, o strategie prin care va creste numarul de pasageri pe aeroport si cel al statiilor de incarcare pentru masinile electrice

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a atras bani europeni pentru un proiect de dezvoltare strategica a judetului nostru. Practic, au fost facute niste studii despre nevoile pe care le au locuitorii, dar si primariile.

CITESTE SI: In cateva zile, zeci de braduti in ghiveci, care au bucurat case de Craciun la Timisoara, vor fi plantati. Recomandarea specialistilor pentru cei care vor aduce in viitor pomi la Muzeul Satului Banatean. Video

Implementarea cadrului institutional de dezvoltare strategica la nivelul Judetului Timis” se numeste proiectul cu o valoare totala de 564.000 de lei din care 497.451 lei fonduri europene nerambursabile.

Este un proiect cu finantare europeana si dezvolta doua documente strategice pentru judetul Timis, Strategia de dezvoltare economica si sociala a judetului Timis pe perioada 2021 – 2027 si Strategia de eficienta energetica din judetul Timis pe aceeasi perioada. Acesta din urma a fost deja aprobata in CJT anul trecut. Strategia de dezvoltare economica si sociala este importanta pentru ca aici sunt practic cuprinse toate directiile de dezvoltare pe care le avem in vedere tinand cont de oportunitatile, de avantajele pe care le avem. Aceste documente ne vor ajuta sa fundamentam si sa luam decizii concrete si vor fi un sprijin pentru celelalte primarii din judet pe care le invit sa le consulte

Elementele definitorii privind calitatea vietii pentru timiseni tin de calitatea infrastructurii de IT&C, de diversitatea locurilor de munca si de salariile existente. Asta a rezultat din studiul efectuat. Acelasi studiu a arata un grad redus al satisfactiei populatiei privind interactiunea intre autoritati si cetateni. Printre motive se numara gradul de acces la informatiile publice, interactiunea institutiilor cu cetatenii in mediul online sau transparenta deciziilor. Toti acesti indicatori lasa de dorit in opinia cetatenilor.

Noi, la Consilul Judetean, pentru a veni in intampinarea cetatenilor am pornit mai multe procese pentru imbunatatirea relatiei cu acestia si firme, in online. Am lansat o pagina web cu servicii online si avem in lucru o platforma digitala”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

In cadrul unui sodaj aplicat primariilor s-au mentionat insuficienta resurselor umane, accesibilitatea redusa la servicii de sanatate superioara si finantare insuficienta, acestea fiind considerate probleme mari si foarte mari in judetul nostru. In cadrul anumitor unitati administrativ teriroriale s-a evidentiat lipsa infrastructurii si a serviciilor medicale de urgenta.

Cele mai importante probleme ce tin de accesibilitate sunt calitatea infrastructurii de transport feroviar, calitatea infrastructurii de transport pentru deplasari nemotorizate, calitatea transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel judetean, potentialul turistic scazut, modernizarea si dotarea caminelor culturale sunt principalele nevoi la nivelul infrastructurii culturale din judet.

Totodata, au fost puse unele tinte privind dezvoltarea judetului:

Numar de pasageri pe Aeroportul Timisoara – 1,5 milioane in 2019 – tinta este de 2,5 milioane in 2027
Grad de modernizare a drumurilor judetene – de la 56% in 2019, la 75-80% in 2027
Numar de orase cu centuri ocolitoare – de la 4 in 2019, la 7 in 2027
Numar de kilometri de autostrada sau drum expres – de la 108 km in 2019, la 194 km in 2027
Numar km de cai ferate modernizate – de la 29 in 2019, la 100 in 2027
Numar noduri intermodale modernizate – de la zero in 2019, la 4 in 2027
Numar km piste pentru biciclete – de la 58 in 2019, la 250 in 2027
Numar km de strazi pietonale/pasarele – de la 219 in 2019, la 400 in 2027
Numar statii de incarcare vehicule electrice – de la 53 in 2019, la peste 300 in 2027

 

Exit mobile version