TIMISOARA. Departe de canicula, la mai putin de 3 ore si jumatate de mers cu masina de la Timisoara, va propunem o excursie de week-end in Cheile Sohodolului, locul in care in aceste zile putem gasi temperaturi si cu peste 10 grade mai coborate decat acasa.
Racoarea e asigurata de stanci inalte, ce protejeaza de caldura, si de apele involburate ale raului Sohodol, ce se arunca vijelios peste colturile de piatra.
Aici se gasesc peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri, inclusiv castani seculari plantati inainte de anul 1859.
Cheile Sohodolului sunt o arie protejata de interes national si se afla in judetul Gorj, comuna Runcu.
Aflate la limita nordica a judetului Gorj cu judetul Hunedoara, Cheile Sohodolului sunt in Muntii Valcan, o grupa ce apartine lantului Retezat Godeanu, din Carpatii Meridionali. Sunt o rezervatie naturala care se intinde pe o suprafata de 350 de hectare. Cheile au fost sapate in calcarele cretacice de apele raului cu acelasi nume si au forme de relief diverse, de la canioane la avene si pesteri.
O destinatie foarte vizitata de turisti din tara si din strainatate, Cheile Sohodolului au zone precum Pestera Popii, Fusetica sau Narile, insa cea mai vizitata este Pestera Popii, unde sunt pictate siluete antropomorfe de culoare neagra.
Este un loc ideal pentru alpinisti, pentru ca exista 120 de trasee amenajate. Sa stiti ca puteti vizita acest loc spectaculos chiar daca nu planuiti sa faceti catarari ori drumetii dificile.
Alte obiective de vizitat in apropierea Cheilor Sohodolului
Daca tot ati ajuns in zona, puteti vizita si Casa Memoriala Constantin Brancusi din Hobita, monument istoric. Este compusa din doua camere si este un monument de arhitectura populara de la sfarsitul secolului XIX-lea.
Ansamblul sculptural al lui Constantin Brancusi de la Targu Jiu, cunoscut si sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Targu Jiu, este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial, proiectat si construit de Constantin Brancusi.
Cele patru componente sculpturale — Masa tacerii, Aleea scaunelor, Poarta sarutului si Coloana fara sfarsit — sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, pe o distanta de 1275 m.
Manastirea Tismana – Cel mai vechi asezamant monahal din Oltenia, aflat in Tismana, Gorj, la 36 de kilometri de Targu Jiu. Este asezata pe un varf de stanca, pe muntele Starmina, inconjurata de culmi stancoase. De sub ea izvoraste apa in raul Tismana.
Manastirea Lainici – Aflata in Gorj, la 32 de kilometri de Targu-Jiu, aceasta manastire apartine de Mitropolia Olteniei. A fost construita la inceputul secolului XIX-lea si este pe lista monumentelor istorice din judetul Gorj. Manastirea Lainici era izolata total, in trecut. Se ajungea aici pe calare ori pe jos, pe marginea albiei Jiului.
A fost construita intre 1812 si 1846 de boierii din regiune. In ea se afla cele mai frumoase fresce interioare si icoane in stil bizantin.
Surse foto: drumliber.ro; blogdecalatorii.ro; basilica.ro