TIMISOARA. Timisoara nu inseamna doar Piata Unirii – Piata Libertatii – Piata Victoriei si Catedrala Mitropolitana ori alte trasee deja batute de localnici si turisti deopotriva.
Timisoara poate fi descoperita pe indelete mergand pe cai mai putin umblate. Exista itinerarii ce iti dezvaluie cu totul altfel farmecul si frumusetea acestui oras, trasee la care la care nici macar timisorenii get-beget nu s-au gandit.
Profesorul universitar Ioan Petroman de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Regele Mihai I al Romaniei din Timisoara ne propune cateva astfel de trasee tematice si spune ca s-au facut inclusiv studii pentru ele.
Primul traseu, ART NOUVEAU, porneste de la sediul Palatului Administrativ, care adaposteste Prefectura si Consiliul Judetean Timis, si continua pana in Piata Traian, apoi pe Pestalozzi, pana in Parcul Copiilor.
”In Timisoara putem sa aratam turistilor un traseu deosebit de art nouveau. Incepem de la Prefectura cu fostul liceu Banatia, Prefectura, Podul Decebal, Baile Neptun, toate cladirile de la numerele 1 la 9 , toate au o stucatura deosebita, inclusiv avem prora de barca, avem inclusiv pe Diana Mellifica, inclusiv avem pe o casa balerine. Dupa aceea mergem si vedem in Piata Romanilor, Biserica Millenium, dupa aceea vedem palatul Stefany, Piata Traian, mergem spre Fabrica de bere, care e din 1718, mergem si vedem fostul gimnaziu de baieti, actual Liceul Calderon, apoi fostul orfelinat, unde e acum Facultatea de Geografie. Mergem si vedem podul Ioan Polen, un podet mic, apoi intram in parc”, a descris Petroman primul traseu.
Profesorul a mai spus ca Podul Decebal, cel de langa Prefectura, spre Baile Neptun, a fost premiat in anul 1910 la Paris, fiind primul pod din lume construit pe un sistem de grinzi.
O alta ruta speciala poate fi luata la picior in zona centrala a orasului, prin restaurantele de odinioara.
”Un alt traseu poate fi prin restaurante si hotelurile de altadata. Avem Cei 7 printi electori in Piata Unirii, avem apoi Hotelul Boul de aur, unde a fost cazat candva Ady Endre. Mergem apoi la Hotelul Trompetistul, in zona restaurant Cuza, venim apoi unde este coaforul, vedem sediul Episcopiei romano-catolice. Sunt trasee, numai trebuie cautate. Sunt facute studii pentru intocmirea lor”, a mai spus Petroman.
Asadar, Timisoara se dezvaluie turistilor si altfel, cu comorile ei nepretuite. Studentii de la Facultatea de Management Turistic, ai USAMVB Timisoara sunt cei care le propun celor ce vor sa vada orasul din alta perspectiva sa se opreasca in fiecare din aceste locuri macar pentru un timp. Vor descoperi cladiri si incinte de o rara frumusete, pe langa care altfel ar fi trecut nepasatori. Din nefericire, cele mai multe au cazut prada degradarii.
Iata mai jos, intr-o galerie foto, cateva detalii ale acestor trasee, ce va vor incanta ochii si sufletele!