TIMISOARA. Locuri pitoresti sau zone in care distractia este la ea acasa. Acestea sunt destinatiile preferate de catre banateni, cand vine vorba de alegerea destinatiei de vacanta.
CITESTE SI: Mergem cu avionul de la Timisoara in Palma de Mallorca. Spre ce alte destinatii de vacanta putem zbura?
Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale de Turism, preferintele banatenilor in materie de calatorii sunt constante, in ultima perioada, in ceea ce priveste concediile din timpul verii. Atunci cand vorbim despre vacantele petrecute in tara, banatenii prefera sa ramana in apropierea casei.
„In primul rand, Romania si Grecia sunt la egalitate in preferintele banatenilor. Fiecare are 25% din totalul calatoriilor banatenilor, intr-un an de zile. In tara, Litoralul este pe primul loc, pentru ca tot romanul isi doreste sa petreaca un concediu la marea lui. Dupa Litoral, in preferintele turistilor banateni este zona Crisana, cu statiunea Baile Felix, care este o statiune mare si cu multiple posibilitati, dar si cu investitii serioase facute in timp, acolo. Celalalte regiuni din Romania vin si ele din urma”, spune Lucia Morariu, reprezentantul ANAT.
Banatenii isi aloca pentru concedii sume usor peste media pe tara.
„Pentru vacantele in Romania, valoarea medie a pachetului per turist este cuprinsa intre 100 si 150 de euro, iar pentru vacantele in strainatate, valoarea medie a pachetelor este de 370 de euro pe persoana. Desigur, in cazul vacantelor in strainatate se tine cont si de transport. Totul depinde si de numarul de zile, de confortul pe care fiecare turist si-l doreste”, a mai spus Lucia Morariu.
In timp ce banatenii aleg sa isi petreaca vacantele departe de casa, si in regiunea de vest incep sa vina tot mai multi turisti, din tara si din strainatate.
„Timisoara, ca toate orasele mari, are ca motor de dezvoltare a turismului – turismul de business, asa cum este si normal. Oamenii vin aici sa faca afaceri si, mai apoi, daca le place, se vor intoarce sa faca si turism. Cred ca Timisoara este pe o cale foarte buna in ceea ce priveste ambientul orasului, s-au facut investitii mari in zona centrala, in ultimul timp”, a incheiat reprezentantul ANAT.
Potrivit specialistilor, pentru dezvoltarea turismului in Timisoara si in regiunea Banatului, principala problema ce trebuie rezolvata in zona este cea legata de infrastructura rutiera catre o multime de obiective.