TIMISOARA. Intr-un oras european, deseurile se aduna selectiv, iar timisorenii trebuie sa inteleaga necesitatea acestui tip de colectare a gunoiului. Societatea de salubrizare a orasului RETIM a demarat in aceasta toamna o ampla campanie prin care sa ii sensibilizeze pe cetateni sa protejeze mediul printr-un simplu gest.
Timisorenii vor primi pubele galbene. In acestea vor avea voie sa arunce doar hartie, plastic si doze din aluminiu. Recipientele din sticla trebuie sa ajunga in clopote de mari dimensiuni aflate in cartiere, in zone de trafic intens.
„Recicland, economisim materii prime. Topite, plasticurile inseamna hidrocarburi si pot fi reutilizate. La ora actuala valorificam si energetic, prin ardere, momentan la fabricile de ciment. Prin acest lucru reducem volumul de materiale care ajung la deponeu, asta inseamna ca nu impanzim judetul cu deponee, mediul inconjurator este protejat„, a declarat directorul general al RETIM Marcel Petrisor.
„ Prin campania Logic, eco-logic, dorim sa trezim si sa sensibilizam timisorenii, ne adresam tuturor varstelor pe subiectul colectarii selective. Cand am inceput aceasta campanie am tinut cont de sesizarile cetatenilor„, a adaugat Petrisor.
Reprezentantii RETIM au redactat si un ghid, in 25.000 de exemplare, pe care l-au distribuit inca de la inceputul lunii septembrie, odata cu factura de salubrizare.
Tot in cadrul campaniei, au fost organizate 4 centre de colectare pentru deseuri de mari dimensiuni.
„Impreuna cu Primaria Timisoara, avem 4 centre de colectare unde fiecare cetatean poate depune anumite tipuri de deseuri. Sub 1 m cub pe luna, fiecare cetatean poate depune cu titlu gratuit. Tot acolo exista container pentru sticla de geam, care nu se accepta in clopote, unde se depun doar ambalajele. Mobila se poate depune aici. Tot aici oferim containerele pe baza de taxare. In cadrul campaniei, am reetichetat clopotele pentru sticla, si am si igienizat acesti recipienti„, a precizat directorul RETIM.
In timp, toate pubelele de colectare selectiva a gunoiului din Timisoara, care acum sunt negre, vor fi inlocuite cu unele galbene. Deja 400 de astfel de tomberoane au intrat in paine.
„Cred ca suntem primul municipiu din tara care a implementat acest tip de colectare, in 2007. Intr-un an sau doi, peste tot vor fi pubele galbene. Le inlocuim pe masura ce ies din uz, si au fost deja schimbate 400 de pubele negre cu galbene„, a adaugat Marcel Petrisor.
Informatii suplimentare despre campania RETIM se gasesc si pe panouri in oras, la Piata 700, in Calea Dorobanti, pe ecranele primariei, la stadion si la aeroport.
FOTO: Virgil Simonescu
In acest moment, RETIM deserveste aproximativ 70% din cetatenii judetului Timis. Conducerea societatii de salubrizare isi propune sa devina operator regional pentru gestionarea deseurilor, dupa modelul Aquatim.