Timp de 30 de ani, specialistii americani au lucrat la un proiect de mari dimensiuni, pentru sincronizarea integrala a traficului din metropola californiana. La scurt timp dupa implementare, efectele benefice asupra traficului s-au facut simtite, iar soferii spun ca diferenta este vizibila.
„Pur si simplu se vede cum masinile circula. E un lucru complet neobisnuit pentru Los Angeles, e o usurare imensa”, spune Michael Rose, un producator de film freelance citat de NBC. Oficialii spun ca in anumite zone, timpii de trafic au scazut cu 12%, scrie automarket.ro.
Sistemul, complet computerizat, coreleaza semafoarele pe intreaga lugime a bulevardelor si strazilor principale. Proiectul a implicat si montarea unei retele complexe de camere video prin care inginerii pot regla din mers lucrurile atunci cand, de exemplu, doar o zona a orasului este aglomerata. Pe marginea strazilor au fost amplasate indicatoare care arata viteza optima cu care soferii trebuie sa circule pentru ca traficul sa se mentina fluid.
„Vor exista si perioade in care sistemul este pur si simplu supraincarcat. La orele de varf, de exemplu, este pur si simplu imposibil pentru soferi sa mentina viteze indicate pentru a parcurge distantele spre casa sau spre birou fara a mai sta la semafoare. Dar, de acum, din ambuteiajele orelor de varf se va iesi mult mai repede”, sustin expertii in trafic citati de NBC.
Sistemul implementat la Los Angeles acopera o suprafata de peste 1.200 de km patrati si a costat aproximativ 250 milioane euro.
Mai multe detalii AICI.