Momentan aceste date raman la stadiul de zvon, insa este important de retinut faptul ca apar in urma speculatiilor care sustin ca desfiintarea zonei euro este tot mai aproape.
Pe de alta parte, revenirea nu pare atat de imposibila daca ne gandim ca inca din 2010 aproape jumatate din populatia Germaniei sustinea ca isi doreste sa revina la marca germana. Mai mult, circa 13 miliarde de marci sunt inca in circulatie asa ca multi comercianti accepta inca vechea moneda.
De altfel, in luna octombrie a anului trecut, Angela Merkel i-a transmis lui Papandroeu, in cadrul summitul Consiliului European de la Bruxelles, ca ia in calcul posibilitatea retragerii Germaniei din zona euro. Potrivit unor martori care au asistat la discutie, citati de The Guardian, George Papandreou ar fi acuzat-o pe Angela Merkel ca a facut propuneri „nedemocratice” la summitul din octombrie, cand cancelarul Germaniei a cerut insistent ca statele din zona euro care cer ajutor financiar, precum Grecia si Irlanda, sa-si piarda dreptul de vot in anumite decizii economice. Potrivit sursei citate, raspunsul „doamnei de fier” a Europei a fost unul transant: „Daca acesta este genul de club in care se transforma zona euro, atunci poate ca Germania ar trebui sa-l paraseasca”.
Daca intr-adevar Germania va face acest pas, atunci decalajul dintre statele lider ale Europei se va accentua considerabil. Mai mult, inca de la introducerea sa in 1999, euro nu a avut deloc o viata tocmai usoara in randul publiclui german, si asta pentru ca introducerea sa a fost primita cu foarte mult scepticism in pofida faptului ca era considerata a doua cea mai stabila moneda, dupa dolarul american.
Cel mai recent sondaj publicat de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung arata faptul ca pe fondul problemelor din zona euro, nemtii nu mai au incredere in in moneda europeana. Mai concret, 71% dintre persoanele interogate au afirmat ca au mai putina incredere in euro sau ca nu mai au deloc, in timp ce doar 19% declara ca au „o mare” sau „o foarte mare” incredere in moneda unica. in luna aprilie a acestui an 66% afirmau ca nu au incredere in moneda europeana, iar in 2008, mai putin de jumatate din persoanele interogate au impartasit aceasta opinie.
Intr-un alt sondaj publicat la 10 iunie de canalul public ZDF, 60% din germani se declarau si impotriva acordarii de noi ajutoare de catre UE Greciei.
Soros: Iesirea unei tari din zona euro este inevitabila
Tot de curand, miliardarul Soros a declarat faptul ca iesirea unei tari din zona euro este inevitabila, iar Europa ar trebui sa aiba un „plan B” prin care sa previna colapsul economic al Uniunii Europene.
Miliardarul a reiterat ca moneda euro a avut inca de la inceput un defect fundamental, pentru ca nu a fost sustinuta printr-o uniune politica sau printr-o trezorerie comuna a statelor care au adoptat-o.
„Euro nu a avut nicio prevedere pentru corectie. Nu a existat niciun aranjament pentru iesirea unei tari din zona euro, lucru probabil inevitabil in actualele circumstante”, a spus el. Desi considera ca „supravietuirea Uniunii Europene este de interes vital pentru toata lumea”, Soros a aratat ca UE are nevoie de schimbari structurale pentru a evita un proces de dezintegrare.