TIMISOARA. Daca la finele lunii octombrie se anunta asfaltarea primilor metri din viitoarea sosea de ocolire sud de la Timisoara, intr-o testare experimentala, acum se lucreaza in toate punctele importante ale drumului care va scoate mare parte din traficul greu din Timisoara.
Unele lucrari sunt consolidate, iar cele mai multe interventii ale muncitorilor sunt la poduri si podete. Primii care au finalizat activitatea pe traseul soselei de centura sunt arheologii. Acestia au inchis complet sapaturile in teren si s-au retras in laboratoare pentru cercetare.
„Echipele antreprenorului Tirrena Scavi au început forajele la culeea 1 a podului care va trece peste Bega, în zona Ghiroda, în aceeași zonă fiind executate și umpluturi cu pământ și lucrări la stabilizarea podețelor.
În zona localității Moșnița Nouă s-a lucrat la umpluturile cu balast, s-au făcut scarificări, iar terenul a fost stabilizat stratul de formă din balast cu dorosol.
În zona Utvin, la viitorul pasaj peste drumul existent DJ 591 (Timișoara – Sânmihaiu Român), s-a turnat o parte din elevația culeei 2, s-a făcut decofrarea pentru această culee și a început armarea culeei 1, alte lucrări fiind la umpluturile cu balast stabilizat și la demolări, pentru a face loc platformelor pentru foraje.
La intersecția cu DN 59 (Timișoara – Șag), unde șoseaua de centură va trece peste drumul național, urmează armarea piloților forați, iar în zona Chișoda, la pasajul care va trece peste drumul existent spre Mănăstirea Șag și Poligon, muncitorii au umplut fundațiile culeelor și a pilelor și urmează să se cofreze elevațiile.
Toate punctele unde s-au executat cercetări arheologice au fost inchise„, transmit reprezentantii Directiei Rgionale de Drumuri si Poduri Timisoara.
Seful DRDP Timisoara, Horatiu Simion, si-a exprimat recent speranta ca pana de Craciun sa se ajunga cu lucrarile la aproape un sfert din realizarea Variantei de Ocolire Sud Timisoara.
Va reamintim, realizarea Centurii de Sud de la Timisoara, in lungime de 25,69 km, a fost atribuita catre antreprenorul Tirrena Scavi S.P.A. Valoarea contractului este de 272.432.921,95 lei fara TVA, avand finantarea asigurata de la bugetul de stat si din fonduri europene.
La finalul lunii martie 2020 a fost emis ordinul de incepere al lucrarilor si de predare a amplasamentului, termenul de finalizare a obiectivului fiind stabilit pentru luna martie 2022.