Opinia Timisoarei

Lucrarile din centrul istoric la Timisoara dau peste cap planurile Primariei! Pentru ce trebuie bani in plus?

TIMISOARA. Aproape 15 milioane de euro. Atat investeste Primaria Timisoara in reabilitarea centrului istoric al orasului si transformarea a 10 strazi in alei pietonale. Majoritatea banilor vin de la Uniunea Europeana, insa o parte din ei pun si autoritatile locale, din bugetul orasului.

Potrivit proiectului de hotarare aprobat de consiliul local in anul 2011, din bugetul local s-au pus deoparte peste 670.000 de euro, bani in care intra si cheltuielile neeligibile, adica cele care nu sunt decontate de Uniunea Europeana.

Nu sunt suficienti insa. Recent, consilierii locali au aprobat suplimentarea sumei pentru a putea plati anumite cheltuieli neprevazute.

„Pe parcursul executiei lucrarilor de constructie a utilitatilor de gospodarie subterana a aparut necesitatea executarii de lucrari suplimentare, care nu au fost incluse in contractul de lucrari intrucat nu au putut fi anticipate la momentul intocmirii documentatiei tehnice, care a stat la baza atribuirii contractului initial, desi au fost respectate toate normativele si prevederile legale”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare aprobat de alesi.

Potrivit reprezentantilor primariei, este vorba despre descoperirile arheologice, „aparitia de neomogenitati a straturilor terestre” si „aparitia unor lucrari ascunse imprevizibile”. Acestea sunt motivele pentru care a mai fost nevoie de inca 14.000 de euro + TVA, bani trecuti la cheltuieli neeligibile.

La ce vor fi folositi banii? Ne explica tot reprezentantii primariei.

„Sumele sunt necesare pentru obtinerea unor avize suplimentare aferente lucrarilor suplimentare pe care finantatorul le considera neeligibile – avize de mediu, organizare de santier suplimentar, taxe publicatii, deviere conducte de gaz, avize tehnice Enel”, se mai arata in referat.

Recent, autoritatile locale spuneau ca se apuca sa caute fonduri pentru a putea pune in valoare vestigiile descoperite in cadrul lucrarilor. O parte din acesti bani vor fi folositi si pentru acest aspect, sustine primarul Timisoarei.

„Din diverse pozitii in care nu vom cheltui la nivelul a ceea ce ne-am propus am redirectionat spre diverse scopuri, sa acoperim cheltuielile neeligibile. Nu stim chiar precis la ce-i folosim, o parte pot fi folositi inclusiv pentru punerea in valoare a vestigiilor, care nu sunt cheltuieli eligibile. Noi, o parte din fondurile europene le vom putea folosi cu certitudine si pentru punerea in valoare a vestigiilor, pe baza unui act aditional la contractul initial. Insa alocam si venituri proprii pentru cheltuielile neeligibile care cu certitudine vor aparea. Sunt bani in plus pentru proiect, dati din bugetul local”, ne-a explicat primarul Nicolae Robu.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care executa lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale: Sergent C-tin Musat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Grisselini, Radu Negru, Fara Nume, General Praporgescu, Enrico Carusso si Eugeniu de Savoya. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede si schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale. Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de aproape 15 milioane de euro.

Exit mobile version