TIMISOARA. O multime de maestri bucatari au pus ceaunele pe foc, la Dumbravita, la o noua editie a Festivalului Tocanitei si au invartit cu ravna fierturile spre incantarea pofticiosilor care au dat fuga in frumoasa comuna de langa Timisoara.
Sambata, la orele 17.00, bucatari din Romania, Serbia si Ungaria au intetit mai intai focul, apoi au asezat cu maestrie carnea de pasare, de vita, porc ori de oaie si, bineinteles, legumele: ciuperci, rosii, ardei si condimente numai de ei stiute.
Ore in sir au fiert ingredientele in ceaune, iar bucatarii au invartit in ele de nenumarate ori pana au s-a desavarsit gustul. Cu totii au apreciat ca bogracsul se face la foc mic pentru ca acesta sa fie cu adevarat delicios.
Din pacate pentru curiosii veniti in numar mare, bucatarii nu si-au dezvaluit retetele si au spus ca tocmai ingredientele sunt secretul celei mai bune tocanite.
Unii au folosit retete vechi din mosi stramosi, iar altii au venit cu idei noi si au pus fel de fel de ierburi pentru a da savoare tocanitei.
Gurmanzii au urmarit cu atentie procesul de preparare si si-au facut pofta de mancare degustand din berile puse la rece, pana cand ceaunele au fost trase de pe foc.
Juriul a fost cel care a desemnat cea mai reusita tocanita, iar misiunea nu i-a fost deloc usoara. Oricum, verdictul l-au dat vizitatorii care au mancat pe saturate.
Si in acest an, una dintre atractiie Festivalului Tocanitei a fost Marele Ceaun de 1000 de litri, in care echipa de bucatari ai Dumbravitei a gatit o tocanita speciala, care la finalul concursului a fost oferita gratuit participantilor de la acest eveniment.
Mirosurile imbietoare ce razbateau din ceaune si spectacolele de muzica populara, precum si concertele din centrul Dumbravitei au atras mii de oameni la festival.