TIMISOARA. Unul dintre cei mai importanti operatori de telefonie mobila din Romania a fost nevoit sa-si demonteze antena GSM si celelalte echipamente electronice amplasata pe terasa unui bloc ultracentral din Timisoara, dupa ce instantele de judecata au anulat contractul prin care operatorul a cesionat 150 de metri patrati din partea superioara a cladirii.
Opiniatimisoarei.ro dezvaluia in exclusivitate, inca din 2011, scandalul legat de antena asezata pe un bloc de pe strada Craiului.
In ciuda faptului ca aceasta intelegere aducea asociatiei o chirie de 4.500 de euro pe an si un telefon mobil cu abonament in retea, aflat in posesia administratorului, in luna mai 2010, la nici doi ani de la semnarea contractului, unul dintre locatarii de la etajul IV a cerut instantelor de judecata sa oblige operatorul GSM sa inlature antena.
“Aceasta antena nu isi are locul in imobilul nostru! Nu este nimeni impotriva aducerii de fonduri in asociatie, dar nu cu pretul periclitarii sanatatii intr-o forma inechitabila si ilegala. Sunt convins ca pentru administratorul blocului aceasta antena este si o afacere personala, deoarece s-a zbatut prea mult pentru ea si prea putin pentru asociatie”, a acuzat reclamantul Gheorghe Bogos, inainte de a declansa lupta in instanta pentru demolarea antenei.
“Pana acuma, din banii astia am facut zugraveli in tiefel, am luat un motor la lift, ca era stricat, am pus 18 corpuri de iluminat cu senzori, care se aprind la miscare, pentru a nu mai plati atat de mult curent, si am pus un reductor electric în pivnita, care transformă curentul la 24 de volti. Toate astea le-am făcut numai pentru scara D1, care acuma s-a retras din asociatie si vrea sa dea jos antena”, s-a aparat la vremea respectiva Romulus Rasca, care se afla la conducerea Asociatiei de Proprietari de pe strada Piatra Craiului nr. 3.
Aproape doi ani le-au trebuit magistratilor de la Judecatoria Timisoara sa descalceasca dedesubturile afacerii, insa, pana la urma, prin sentinţa nr. 4855/ 23.02.2012, judecatoarea Diana Busca a constatat nulitatea absoluta a contractului de inchiriere nr. 2229/8.08.2008 incheiat intre Orange Romania si Asociatia de Proprietari de pe strada Piatra Craiului nr. 3.
In consecinta, a dispus demolarea antenei GSM. In motivarea sentintei, magistratul a invocat faptul ca, la incheierea contractului, nu au fost respectate doua conditii legale.
In primul rand, si-au dat acordul pentru semnarea contractului doar 27 din cei 64 de proprietari care sunt titulari ai dreptului de proprietate comună si fortata asupra acoperisului blocului, iar, in al doilea rand, nu a existat acordul reclamantilor care locuiesc in apartamentul deasupra caruia se afla terasa blocului, care au fost direct afectati de vecinatatea cu antena GSM.
Ulterior, instantele superioare au mentinut sentinta de la Judecatorie. In data de 08.02.2013, prin decizia 108, Tribunalul Timis a respins apelul operatorului de telefonie mobila, dar si al Asociatiei de locatari reprezentati de presedintele Romulus Rasca, pentru ca, la sfarsitul anului trecut, prin decizia civila nr. 1599/20.11.2013, si Curtea de Apel sa fie de acord cu sentinta Judecatoriei si sa respinga recursurile declarate in acest dosar.
“Antena GSM din imobil si de pe terasa a fost demontata. S-a pus in executie sentinta definitiva si irevocabila din dosarul nr. 30023/325/2010, revenind, astfel, dupa mai bine de cinci ani de expunere la radiatii, la un mediu de viata sanatos. Vom continua actiunile din justitie pana la curatirea terasei de gunoaiele ce se mai vad si asociatia va functiona legal si corect”, spune Gheorghe Bogos, omul care a reusit sa invinga un operator de telefonie mobila.
In opinia sa, aceasta decizie a instantelor de judecata poate constitui un precedent juridic pentru alte persoane care doresc sa demoleze antenele GSM instalate pe blocurile in care locuiesc…