Lupta de „gherila” sindicala continua la marile companii private din Timis


TIMISOARA. Obstructionarea infiintarii si functionarii sindidatelor in cadrul marilor companii private din Timis ramane una dintre marile probleme cu care se confrunta liderii principalelor confederatii sindicale din capitala Banatului. In aceasta situatie, lupta pentru apararea drepturilor angajatilor impotriva abuzurilor patronale devine una de „gherila” sindicala, nu de putine ori liderii de sindicat fiind hartuiti profesional sau amenintati cu disponibilizarea.

Conducatorii principalelor confederatii sindicale din Timis – Cartel Alfa, Blocul National Sindical (BNS) si CNSLR Fratia – continua sa denunte faptul ca functionarea sindicatelor in majoritatea firmelor private din judet este problematica, fiind intampinate diverse obstructii din partea patronilor. In acest context, ei au dezvaluit ca doar zece la suta dintre firmele private de pe raza judetului au incheiate contracte colective de munca cu angajatii, in celelalte societati sindicatele avand un rol mai mult decorativ. Presedintele filialei timisene a Cartel Alfa, Stefan Gogosanu, a declarat ca aproape toate initiativele de acest gen au fost privite cu un imens disconfort, in special de patronatele marilor firme, si, de indata ce se afla de intentiile grupurilor sindicale, incepeau represaliile.

De cele mai multe ori, liderului sindical i se cautau motive pentru a fi dat afara. De aceea, am decis sa cream sindicate fara stirea echipei manageriale. Oamenii veneau la sediul Cartel Alfa sau in alte locuri si infiintam sindicatul ca pe vremea ilegalistilor din anii ‘40”, a precizat Gogosanu, dand ca exemplu fabrica din Timisoara a unui puternic concern american, unde functionau doua sindicate. “Nu doresc sa dau nume, insa in fabrica respectiva au existat doua sindicate, unul agreat de conducere si celalalt functionand aproape in clandestinitate”, a mai spus Gogosanu.

La randul sau, Aurel Mihut, presedintele BNS Timis, spune ca existenta sindicatelor in firmele private este extrem de importanta, pentru ca angajatii sa fie aparati de abuzurile patronatelor, care, nu de putine ori, incalca prevederile Codului Muncii. “In mod normal, daca intr-o societate comerciala exista un singur membru de sindicat, liderului sindical ar trebui sa i se permita accesul in respectiva firma pentru a putea verifica daca prevederile Codului Muncii sunt indeplinite sau incalcate. Or, nu de putine ori, am fost tinut la poarta”, a precizat Mihut, cu referire la conducerea din Timisoara a aceleiasi companii americane, care “nu a permis infiintarea unui sindicat al angajatilor, care sa le apere drepturile, incalcand legislatia in vigoare”. Mai mult, au existat cazurile unor vechi fabrici din Timisoara, inchise dupa achizitionarea actiunilor de catre noii patroni, in care sindicatele nu au fost tratate ca parteneri de dialog social si s-a ajuns in fata instantelor de judecata. “Sindicatele au castigat de fiecare data compensatiile prevazute de lege, in ciuda faptului ca acestea au fost ignorate, din start, de catre noii proprietari”, a mai adaugat liderul BNS Timis.

Cum este si firesc cand e vorba despre culisele luptei sindicale, si liderul judetean al CNSLR “Fratia”, Adrian Negoita, impartaseste opinia colegilor sai de la celelalte confederatii sindicale, cu amendamentul ca sindicatele pot intra in curtea firmele private, dar ca nu exista sprijin din partea autoritatilor. “La nivelul judetului Timis, sunt peste 20.000 de firme, din care doar zece la suta au incheiate contracte colective de munca, ceea ce este absolut dezolant. La nivel national, autoritatile nu fac nimic, desi legislatia impune negocierea contractelor colective, libertatea sindicatelor”, a precizat Negoita. Sa mai spunem ca in Timisoara exista circa 117.000 de salariati din care peste 57.000 lucreaza in diverse domenii industriale. Sectorul de servicii este urmatorul ca importanta, din punct de vedere al numarului de salariati, cu aproape 50.000. Putin sub 9.000 de persoane lucreaza in constructii si numai 900 de persoane lucreaza in sectorul agricol. Rata somajului este sub 2%, fiind una dintre cele mai scazute din Romania…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.