Opinia Timisoarei

Ma pregatesc o viata in meseria mea, cum sa nu mai operez in anii cat sunt director? Managerul de la Spitalul Judetean din Timisoara Marius Craina, furios pe Guvern

TIMISOARA. Managerii spitalelor din Timisoara au primit cu uimire vestea ca nu vor mai putea sa desfasoare activitati medicale sau didactice in timpul programului de lucru din unitatile pe care le conduc.

Unii considera ca le sunt ingradite drepturile, in timp ce altii vad cu ochi buni noua reglementare impusa printr-o ordonanta de Guvern menita sa schimbe criteriile de selectie a managerilor din spitalele din Romania.

„Pentru mine nu e o surpriza mare sau o surpriza neplacuta. Mi se pare ceva normal, pentru ca acolo unde este un spital mare, cum este Spitalul Municipal din Timisoara, cu 13 cladiri in administrare, cu peste 2000 de angajati, nu ai timp si de activitatea medicala. Eu oricum mi-am restrans activitatea medicala undeva la 2 ore pe saptamana, in care mai vad pacientele sau fac asistenta la nastere. Nu m-am mai angajat la mai mult, pentru ca in special gravidele au nevoie de asistenta permanenta. In momentul in care am fost numita director interimar, am renuntat. Si asa vin de dimineata si stau si peste program, pentru ca este foarte multa munca, daca vrei sa faci ceva, daca vrei sa construiesti in continuare ceva”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal din Timisoara.

Dincolo de partea administrativa, medicii spun ca intaietate au pacientii, care, in momentul in care aceasta reglementare se va aplica, vor avea de pierdut.

„La paciente gravide n-am putut sa ma mai angajez, pentru ca gravidele au nevoie de toata atentia, la orice ora, si nu vreau sa risc. In primul rand m-am gandit la paciente, si apoi la mine, pentru ca nu mai aveam timpul necesar. Nu este timpul necesar”, a completat Olimpia Oprea.

Marius Craina: Cum sa nu operez cativa ani? E abuziv!

Exista insa si directori de spital care nu sunt defel de acord cu Ordonanta de Guvern. Acestia spun ca, inainte de orice, sunt medici si dascali, iar postul de manager nu le defineste cariera, pentru ca este unul temporar.

„Nu cred ca este o masura corecta pentru ca, sa nu uitam, noi, medicii, suntem o perioada de timp manageri – 2 ani, 3 ani, 7 ani, dar din o perioada de 35 de ani, cat avem noi activitate de la prima zi din contractul de munca si pana la pensionare, suntem medici. Or, la noi, sa intrerupi activitatea medicala complet pe perioada manageriatului mi se pare ca nu poate sa aduca decat lucruri negative. Eu, de exemplu, ca si chirurg, daca nu as opera unu, doi, trei, patru ani, suta la suta, dupa ce as reveni, nu as mai fi la nivelul la care am fost in momentul in care am intrerupt activitatea chirurgicala. Tot timpul trebuie sa fii la curent cu ce este mai nou, cu ce apare de ultima generatie, ce se intampla in sistemul medical, dar ca sa fii la curent cu asta trebuie sa faci parte din acest sistem medical. La fel este si in activitatea cu studentii. La noi, in materiile chirurgicale, asa cum e ginecologia, cursurile si activitatea practica, in proportie de 99% au loc dimineata, pentru ca dupa masa se intra in sistem de garda. Asta inseamna ca pur si simplu eu trebuie sa renunt la activitatea didactica. M-am pregatit o viata intreaga, am avansat treapta cu treapta in sistemul universitar si ma trezesc acum ca nu mai am voie nici macar activitate cu studentii sa desfasor, activitate cu rezidentii nici nu se pune problema. Mie mi se pare exagerata, abuziva de-a dreptul aceasta masura, sa ne ingradeasca dreptul la activitate medicala si didactica”, a explicat  pentru opiniatimisoarei.ro mediculMarius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

Ba mai mult, directorul celui mai mare spital din vestul tarii spune ca va lua in calcul chiar si varianta unei retrageri de la conducerea unitatii medicale.

„Nu mi se pare o masura foarte buna si nu cred ca este cea mai buna masura ca sa inlature si sa rezolve problemele din sistemul sanitar. Daca se va aplica, o sa stau sa ma gandesc foarte serios, pentru ca eu am invatat pentru meseria asta, m-am pregatit pentru meseria asta si nu cred ca pe perioada in care mai am eu contract, un an de zile, as putea sa renunt la partea medicala. O sa stau si o sa ma gandesc si o sa reflectez foarte serios”, a concluzionat Marius Craina.

Va reamintim, in sedinta de Guvern de miercuri, 16 noiembrie, a fost adoptata o ordonanta care modifica modul in care managerii de spitale trebuie sa isi desfasoare activitatea. Noile prevederi indica faptul ca directorul spitalului trebuie sa se ocupe exclusiv de administrarea unitatii, intre orele 8.00 si 16.00, iar orice activitate didactica sau medicala nu poate fi facuta decat in afara acestui interval.

 

Exit mobile version