Preparare culinare reci, gatit in aer liber, demonstratii gastronomice si incercare de intrare in Cartea Recordurilor cu gatirea celei mai mari mancari cu ciolan afumat din lume. Toate au loc la Cupa Banatului in Gastronomie, care se va organiza la Timisoara, in perioada 1-3 iulie, pe stadionul Dan Paltinisanu.
Pentru doua zile, sarmalele si mititeii vor fi invinsi de foie gras si cordon bleu, dar si de ciolanul afumat. Maestrii banateni in gastronomie se aduna la Timisoara pentru a stabili cine este cel mai priceput bucatar din vestul tarii.
La Cupa Banatului in Gastronomie vor participa bucatari ai mai multor restaurante timisorene, dar si din toata zona de vest a tarii.
Bucatarii au facut si o propunere de record mondial: ei vor sa gateasca cea mai mare mancare cu ciolan afumat.
Festivitatea de deschidere a competitiei va avea loc vineri, 1 iulie, de la ora 18.00, la stadionul Dan Paltinisanu, fiind urmata de o degustare de vinuri si un concert jazz. De la ora 19.30, bucatarii Tibi Kiss Budai, Tiberiu Mocuta si George Catana vor incanta simturile timisorenilor in cadrul unui Gastro Show.
Competitia de gatit incepe sambata, de la ora 11.00, cu preparatele culinare reci. De la ora 15.00 va avea loc temerara incercare de atingere a recordului mondial: va fi gatita Cea Mai Mare Mancare cu Ciolan Afumat. Demonstratii cu maestrul Antonio Passarelli (Timisoara) si maestrul Ioan Fatol (Cluj) vor avea loc incepand cu ora 18.30.
Duminica, intrecera incepe de la ora 10.00, cand se da startul competitiei de gatit in aer liber. De la ora 16.15 incep demonstratiile. Primul va fi maestrul Alexandru Nagy (Timisoara). El este urmat de maestrii Odeh Abu si Sarkis Yacoubian (Israel) si de maestrul Jyrki Yli – Uotila (Finlanda).
Parada Somelierilor, coordonata de Sergiu Nedelea, de la ora 19.00, incheie Cupa Banatului la Gatit. La competitie pot participa si bucatari amatori. Ei se pot inscrie la adresa web a concursului www.campionatdegatit.ro.
Campionatul International de Gatit in Aer Liber este o competitie continentala si este certificata de World Association Of Chefs Societies (WACS). Toate distinctiile si titlurile acordate in cadrul concursului sunt recunoscute in peste 93 de tari.