TIMISOARA. Pe rolul instantelor de judecata din Timisoara se afla zeci de dosare civile in care politisti, judecatori, procurori, angajati ai administratiei publice locale si alte categorii de bugetari solicita repunerea in anumite drepturi salariale sau restituirea retroactiva a unor sume de bani retinute din leafa in ultimii ani.
Cei mai afectati de jocul politicilor fiscale in domeniul salarizarii sunt judecatorii si procurorii, care asteapta, de mai multi ani, ca Ministerul Justitiei sa puna in aplicare o hotarare irevocabila privind restituirea unor mari sume de bani retinute din salarii in ultimii 12 ani.
“De ani de zile asteptam ca Ministerul Justitiei sa puna in aplicare o hotarare irevocabila prin care ni s-au restituit sumele de bani retinute din salarii in ultimii 12 ani. Guvernul Tariceanu a blocat aceste plati si, pentru a preveni o bulversare de sistem, a dat trei sau patru ordonante succesive prin care s-a stabilit ca banii vor fi restituiti gradual, in transe anuale, pana in anul 2016. in anumite locuri, in tara, magistratii au luat lupta pe cont propriu si au cerut executarea silita a conturilor Ministerului Justitiei. Nu stiu daca au reusit sa-si recupereze banii. in Timisoara nu stiu sa existe astfel de actiuni, de recuperare a banilor prin executor judecatoresc. Eu astept, in continuare, ca statul sa-si indeplineasca obligatiile financiare fata de mine”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup, cu precizarea ca sumele restante ajung si la un miliard de lei vechi de persoana. Este vorba, in primul rand de sporurile de risc si suprasolicitare neuropsihica.
In prezent, mai multi procurori timisoreni se afla in proces cu Ministerul Public si Ministerul Finantelor Publice pentru recuperarea unor drepturi banesti. Amintim doar dosarele 1531/30/2011 si 10511/30/2010 unde Ionela Balan, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, Laura Monica Brindescu, Ramona Lungu, Mirela Ghimis Roates, Valentin Mihai, Flavius Cristea, Dan Paulet, Gabriel Pripagu, Ioan Damian, Sorina Lupsa, Elena Viorica Flucsa, Dana Ionescu si alti angajati ai unitatilor de Parchet din Timisoara isi revendica sporuri si alte drepturi salariale. in aceeasi situatie, respectiv de a-si cere banii in instanta, se afla si politistii timisoreni. Dupa ce, anul trecut, Tribunalul Timis a admis actiunea Sindicatului Politistilor Timis in dosarul 10077/30/2010 si a obligat conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Timis la plata retroactiva a orelor de munca prestate in timpul sambetelor, duminicilor si a sarbatorilor legale, Curtea de Apel Timisoara a casat hotararea si a trimis dosarul spre rejudecare. in cazul in care hotararea Tribunalului devenea executorie, Politia Timis a fi trebuit sa restituie angajatilor peste 5 milioane de lei.
“Curtea de Apel a decis trimiterea dosarului spre rejudecare, desi prevederile articolului 137 din Codul muncii sunt cat se poate de clare. Zilele lucrate in timpul weekend-urilor si a sarbatorilor legale, care nu au fost compensate cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, se platesc. Asteptam sa vedem solutia de la rejudecare si apoi vom hotari ce facem mai departe”, ne-a declarat liderul Sindicatului Politistilor Timis, comisarul sef Doinel Malcoci. Al doilea dosar privind drepturile salariale restante ale politistilor timisoreni va intra pe rolul instantei in toamna si vizeaza restituirea sporului de fidelitate. Sa mai spunem ca si angajatii Politiei Locale au apelat la instanta pentru recuperarea unor sume de bani, dupa ce Curtea de Conturi a stabilit ca, in ultimii ani, salariile de merit au fost platite ilegal, si a cerut recuperarea sumelor ajunse in contul sefilor si a unora dintre angajati.