Pragul de 1.300 de cazuri noi de Covid-19 confirmate in 24 de ore a fost depasit joi in Romania. Si, mai grav, pentru prima data sunt peste 400 de pacienti in stare grava, internati la Terapie Intensiva.
Ministerul Sanatatii se teme ca in zilele urmatoare se vor inregistra noi cifre record.
Comisia Europeana a cumparat un nou lot de medicamente antivirale pentru toate statele din uniune, dar tara noastra primeste 600 de doze. Insuficient pentru numarul mare de pacienti in stare grava, spun medicii infectionisti.
„Odata cu intrarea in vigoare a legii, pe 23 iulie, am reluat aceasta munca titanica de identificare, carantinare, tratare, izolarea la domiciliu. Acum suntem in saptamanile in care se consuma boala celor aproape de 4.000 de pacienti care au refuzat internarea sau au solicitat externarea in cele aproape 3 saptamani. Avem acum 2 saptamani grele in care avem o crestere progresiva a numarului de cazuri”, spune ministrul Sanatatii Nelu Tataru.
Daca in ultimele saptamani pacienti infectati au parasit spitalele, acum tot mai multi bolnavi cu forme usoare ori medii nu mai vor sa plece acasa.
Mai toate spitalele sunt pline. La ATI sunt 402 pacienti, cel mai mare numar de pana acum.
Cazurile grave primesc antiviralul Remdesivir. Miercuri, Comisia Europeana a cumparat 30.000 de doze, pe care le distribuie, la inceputul lui august, tuturor tarilor membre.
Romania urmeaza sa primeasca inca 600 de flacoane.
‘Dozele vor fi distribuite in functie de nevoile fiecarui stat si se estimeaza ca vor fi suficiente pentru a acoperi necesarul cateva luni‘, au precizat autoritatile europene.
Ministerul Sanatatii le distribuie spitalelor din tara in cel mult 2 saptamani.
„Bineinteles ca nu sunt suficiente! Poate vor mai veni. Timpul tratamentului este de 11 zile. Prima zi, doua doze. Eu as da la forme medii spre severe acest tratament persoanelor care sunt cu saturatie scazuta„, spune medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.
„Este singurul medicament antiviral dedicat SARS COV2 aprobat atat in SUA, cat si in Europa„, precizeaza medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Bals din Bucuresti.
In conditiile actuale, cele 600 de doze primite de Romania se vor consuma repede. Iar compania producatoare spune ca abia in octombrie va avea doze suficiente pentru bolnavi.
Sursa: stirileprotv