Populatia „trebuie sa mai aiba rabdare intre sapte si 10 zile” a spus ministrul Sanatatii intr-o interventie la TV, lasand sa se inteleaga ca restrictiile ar putea fi relaxate mai repede in Romania.
Nelu Tataru le-a multumit romanilor ca au inteles mesajul autoritatilor si au stat acasa in Noaptea de inviere.
„Ii rog sa mai aiba rabdare sapte, 10 zile. Suntem aproape de un varf si speram ca apoi sa avem una, doua saptamani de stabilitate, dupa care sa incepem sa scadem ca numar de cazuri noi”, a spus Nelu Tataru.
In aceeasi interventie, ministrul a spus ca aparitia unui vaccin intr-un interval de 10 luni nu este posibila.
„Izolarea la domiciliu a permis consumarea acestei boli, ca sa nu mai avem transmitere comunitara. Nerespectarea masurii face ca numarul de cazuri sa creasca. Putem avea 12.000-15.000 de cazuri in varful pandemiei, poate chiar si mai mult, daca nu se respecta masurile. Dar sper ca trendul sa ramana acesta, lent „, a precizat Nelu Tataru.
UPDATE: Grupul de Comunicare Strategica vine cu noi precizari legate de restrictiile pentru stavilirea coronavirusului.
Având în vedere vehicularea în spațiul public a unor propuneri referitoare la eventuale măsuri de relaxare a restricțiilor instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică este abilitat să facă următoarele precizări:
1. Măsurile instituite până în acest moment de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) și se impune respectarea strictă a acestora și în perioada imediat următoare.
2. Eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară.
3. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să țină cont de evoluția epidemiologică în fapt, precum și de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.
4. Autoritățile fac permanent estimări asupra evoluției răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social și pe rata de conformare a cetățenilor față de măsurile deja adoptate.
5. În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor.
6. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene.
7. În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane.