Opinia Timisoarei

Mai multi proprietari de case de pe strada Fedra din Timisoara se razboiesc in instanta intr-un sir nesfarsit de procese


TIMISOARA. Un scandal imobiliar care are ca obiect cateva sute de metri patrati de teren mocneste de mai multi ani intre proprietarii caselor aflate in zona de conexiune a strazii Fedra cu strada Mures, acuzatiile mergand pana acolo incat sa se reclame faptul ca strada Fedra nu este altceva decat un drum ilegal „inventat” de catre speculatorii de pe piata imobiliara, cu complicitatea functionarilor din Primaria Timisoara.

Varful de lance al „razboiului” de pe strada Fedra este un inginer-revolutionar care spune ca, dupa Revolutie, pentru cateva luni, a ocupat functia de secretar al Primariei Timisoara, inaintea vesnicului Ioan Cojocari, si tocmai de aceea ar recunoaste imediat un smen topografic din domeniul imobiliarelor intravilane.

Dupa cum se poate vedea in Hotararea de Consiliu Local nr. 498 din data de 23.05.2000, consilierii au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru strada Calatorilor si Prutul, care au fost integrate in Planul Urbanistic General al Timisoarei (PUG). Nu se vorbeste nicaieri de strada Fedra, care a aparut ulterior intre cele doua artere conexate la strada Mures, pe care au construit blocuri sau si-au ridicat vile oameni politici importanti ai orasului, dar si avocati, procurori si judecatori. Aceasta strada Fedra s-a trasat pe terenuri private, de catre cei care aveau nevoie de o cale de acces catre propriile blocuri sau case, de aceea nu apare in documentele oficiale, la momentul cand s-au aprobat strazile din jur”, spune Aurel Ghile, care lupta in instanta pentru dreptatea unor vecini, in calitate de presedinte al Asociatiei „Liga de vest pentru actiune civica”…

„Regele fantanilor arteziene” din Timisoara, acuzat ca a ocupat abuziv 321 mp de teren

In cererea de interventie in dosarul nr. 10.190/325/2005, care s-a plimbat timp de sapte ani pe la instantele judecatoresti din Timisoara, presedintele temutei ligi pentru actiune civica reia acuzatiile la adresa vecinilor sai, dar vorbeste si despre aparitia intempestiva a strazii Fedra.

Am solicitat sa intervin in aceasta cauza, pe cat de simpla in realitate, pe atat de complicata in justitie. In toate plansele si planurile de dezmembrare facute de Iprotim in perioada 1995 – 1998 s-a constatat ca pe strada Mures nr. 100 a existat si exista si in prezent o singura casa veche, care se gaseste pe un teren viran si care avea un teren aferent de 732 metri patrati. Imobilul se gaseste inscris in CF 6355, avand top 14424 si 14425, casa si curte, si un top 14427, gradina, pentru care reclamanta Huhn Claudia plateste taxe financiare si in prezent. Odata cu dezmembrarile succesive din dreapta si in stanga imobilului situat in strada Mures nr. 100 au aparut constructii si o strada noua, numita strada Fedra. Cu constructiile facute de domnul Miclea in stanga nu avem nici o reclamatie, linia de granituire este corecta si dreapta pe o suprafata de 81,30 m, insa cu constructia facuta de domnul Cotuna Liviu avem mari necazuri, deoarece in timpul construirii casei fiului sau de pe strada Fedra a ocupat ilegal 321 metri patrati din gradina reclamantei”, reclama Aurel Ghile, considerand ca fiind „dureros si incompatibil” ca judecatorul Nicolae Tomus sa tina dosarul pe rol timp de trei ani, sa ceara expertize pe banda rulanta, iar in final, in dosarul de circa 400 de pagini sa dea o solutie de admitere in parte a cererii.

In replica la acuzatiile aduse de Aurel Ghile, reprezentantul legal al vecinilor sai Huhn Angelica si Huhn Herman in instanta, Dinu Cotuna – supranumit si „regele fantanilor arteziene” din Timisoara, datorita faptului ca firma sa, Elkana SRL, a castigat majoritatea licitatiilor pentru intretinerea si curatarea artezienelor din oras – a precizat ca nu s-a incalcat nici o linie de hotar si chiar a adus extrase de carte funciara pentru a proba acest lucru. Desi aceste extrase au fost contestate de Liga de vest pentru actiune civica, care a acuzat faptul ca ar fi ilegale, judecatoarea Maria Rodica Antoanela Aman, de la Judecatoria Timisoara, a specificat in sentinta civila nr. 25305, pronuntata in sedinta publica din 24.10.2011, ca „extrasele sunt certificate de catre conducatorul de carte funciara, acestea consuma intru totul pozitiile in vigoare din coala de carte funciara si cata vreme nu a fost formulata o cerere de inscriere in fals, instanta apreciaza ca nefondate sustinerile intervenientei”. In consecinta, granituirile parcelelor de teren au ramas aceleasi, litigiul continuand si la ora actuala pe rolul instantelor de judecata. Pe parcursul cercetarilor judecatoresti, in scandalul de pe strada Fedra au fost introduse in cauza tot mai multe persoane, printre care si cei care au instrainat parcele de teren in zona respectiva, printre care si fostul procuror Marian Balc…

„Afacere imobiliara” care va ajunge la CEDO?

In conditiile in care nu am reusit sa aflam opinia paratului Dinu Cotuna fata de acest litigiu imobiliar, in ciuda incercarilor repetate, am considerat de cuviinta sa mentionam o parte din argumentele domniei sale formulate in intampinarea depusa la dosar. Asadar, „regele fantanilor arteziene” din Timisoara spune ca la data cumpararii terenului a cedat din frontul stradal 1,36 metri patrati, ca parcela topo 14427, cu suprafata de 774 mp, este mai mica in CF, frontal fiind doar 18 metri si ca de „niciunde nu rezulta unde se gaseste diferenta de teren si cine foloseste acest teren”. Pana la solutionarea acestei probleme de hotar de pe strada Fedra va mai trece ceva vreme, data fiind complexitatea masuratorilor si a suprapunerii de proprietati, insa Liga de vest pentru actiune civica se pregateste inca de pe acum sa denunte aceasta „afacere imobiliara” la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Exit mobile version