In luna septembrie piata neagra a tigaretelor a scazut fata de lunile de vara. Asta la nivelul intregii tari, pentru ca in vest se inregistreaza o crestere ingrijoratoare a contrabandei cu tigari. Ca sa combata cat mai eficient traficul cu tigari, dar si cu alte produse prin vamile din vestul tarii, Directia Generala a Vamilor din Romania a semnat un protocol cu omologii sarbi pentru „intensificarea colaborarii in domeniul prevenirii si combaterii fraudelor vamale.”
Colaborarea consta in schimb de informatii, operatiuni vamale comune, cursuri de pregatire a echipelor chinologice – sustinute de Directia Generala a Vamilor pentru lucratorii vamali din Republica Serbia – schimb de experienta pentru prevenirea si descoperirea fraudelor vamale si pentru perfectionarea pregatirii profesionale.
„Obiectivul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este acela de a asiugura o mai buna colectare a taxelor in scopul cresterii veniturilor la bugetul de stat si, in acest context, autoritatile vamale joaca un rol esential, misiunea acestora fiind de a asigura in orice moment echilibrul dintre protectia societatii si facilitarea comertului prin controlul lantului de aprovizionare, atat la granita externa cat si in interiorul UE. Pentru facilitarea comertului legal si lupta impotriva fraudei sunt necesare proceduri si procese vamale simple, rapide, uniformizate. Este, prin urmare, oportun sa fie utilizate toate instrumentele, tehnologiile moderne, sa se promoveze in continuare aplicarea uniforma a legislatiei vamale si a abordarilor moderne ale controlului vamal. Un astfel de instrument este si colaborarea cu autoritatile vamale din tarile vecine, prin care dorim sa continuam aplicarea ferma a masurilor de descurajare a initiativelor evazioniste si a traficului ilegal de produse accizabile” , a declarat Florin Romeo Nicolae, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Lucratorii vamali din cadrul autoritatii vamale din Serbia vor beneficia de sprijinul si expertiza colegilor din cadrul Directiei Generale a Vamilor pentru eficientizarea actiunilor de frauda vamala si, mai ales, a contrabandei, precum si a traficului ilicit cu produse din tutun, care pot ajunge pe piata de desfacere din Romania sau din alte state membre ale Uniunii Europene.